Антоанета Цонева за плюсовете на Френското предложение за РСМ

Антоанета Цонева

Депутатът от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева обяви, че във Френското предложение за Република Северна Македония има безпрецедентен момент – междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес.

Става дума за това, че в предложението, което правителството изпрати на парламентарната комисия по външна политика, се предвижда и да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението.

Предвижда се, че РСМ ще започне реални преговори за членство в ЕС едва след като бъдат направени промени в нейната конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ.

В предаване по БНТ Антоанета Цонева обясни, и че този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата – македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано.Освен това преговорите за присъединяване ще могат да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора.

Цонева отбеляза и че по време на изслушването си пред парламента външният министър Теодора Генчовска изтъкнала, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано. Ето защо според нея темата за Македония се използва като дъвка има лепване на етикети "предателство", но това не работи за разрешаването на проблема. Тя обърна внимание и че в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят Френското предложение, което поставя въпроса как се слага равенство между тяхната позиция и мнението на президента Румен Радев и на ИТН.

По отношение на предстоящия вот на недоверие Антоанета Цонева коментира, че министър-председателят носи отговорност да осигури мнозинство в подкрепа на кабинета. Тя сравни митинга в подкрепа на Никола Минчев със спонтанните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Това е показателно, защото тази нова коалиция изпраща България в миналото" – категорична бе Цонева. Тя отправи и призив към народните представители: "Съветвам депутатите, от чието гласуване ще зависи това, много внимателно да преценят как ще излязат на улицата след това. Дали ще изпитват страх или срам? И, ако едно от тези чувства ги е завладяло, да си дадат сметка дали не са загърбили избирателите си? Това, което ще се случи следващите дни, зависи от силата на гражданите" – категорична бе Цонева.

Тя направи и следната прогноза – след евентуално падане на кабинета само от "Възраждане" знаели какво искат и за какво да работят: Костадин Костадинов ще се бори Македония да бъде присъединена към България, а страната ни да излезе от ЕС и НАТО.

"С такива екстремистки послания да се отиде на избори, за да може единственият човек, който знае какво иска в тази коалиция да бъде Костадин Костадинов, това не го ли намирате за голям риск?" – завърши с въпрос Антоанета Цонева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст