Йенс Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

йенс столтенберг

"Войната на Русия в Украйна може да трае години". За това е предупредил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския седмичник "Билд ам Зонтаг". Той обаче подчертава, че тази вероятност по никакъв начин не трябва да намалява подкрепата за Украйна, независимо че разходите ще са големи.

Припомняме, че в свои предишни изказвания Столтенберг е заявявал, че очаква на срещата на НАТО в Мадрид, насрочена за по-късно този месец, той ще постигне съгласие за пакет от помощи за Украйна, който ще улесни страната при прехода ѝ от остаряло съветско въоръжение към такова, което отговаря на натовските стандарти.

Столтенберг е обърнал внимание, че Украйна ще трябва да получи, както военна подкрепа, необходима за освобождаването на региона на Донбас от руски контрол, така и финансова помощ – заради повишаването на цените на енергията и храните. 

Междувременно по информация на "Укринформ" Полша е предала на Украйна съвременно 155-мм артилерийско оръжие – тип самоходни гаубици. Освен това от 18 юни е в сила забрана за транзитен превоз през Литва към руския анклав Калининград на стоки, обект на санкции от Европейския съюз. Сред тях са въглища, метали, строителни материали и високи технологии. Регионалният губернатор на Калининград Антон Алиханов призова населението да не изпада в паника, защото два кораба вече превозват стоки от Санкт Петербург, а предстои още седем да потеглят към града в рамките на годината.

Също вчера, на 18 юни, украинският президент Володимир Зеленски е пътувал извън Киев, като е посетил градовете Николаев и Одеса и се е срещнал с местните власти. Той е инспектирал ударени сгради и е наградил граничари.

Същевременно украинските военни съобщиха, че руските сили са извършили обстрел в районите на Лисичанск, Боровское и Устиновка. В доклада се посочва, че продължават сраженията за пълен контрол над Северодонецк. Представител на украинското вътрешно министерство коментира, че ситуацията на север от Харков е доста тежка, тъй като руските сили се опитват да се доближат, за да обстрелват града отново. Бе съобщено, че три руски ракети са унищожили склад за гориво в източния украински град Новомосковск, намиращ се на североизток от областния център Днипро, като при обстрела са пострадали 11 души.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст