Двустранният протокол със Скопие е във Външната комисия на НС

Парламент Народно събрание сграда

Официалната позиция на България по френското предложение за уреждане на споровете между София и Скопие остава предмет на спекулации и процедурни неясноти.

Все още не е насрочено заседание на парламентарната Комисия по външна политика, на което да бъде обсъдено внесеното миналата седмица предложение. Документът, изготвен от френското председателство на Съвета на ЕС, предвижда европейски гаранции за това, че Скопие ще изпълни ангажименти към София, за да може да бъде вдигнато българското вето върху начало на преговори за членство на съседната държава в ЕС.

В събота премиерът Кирил Петков заяви, че ако Народното събрание не излезе със становище, ветото няма да бъде отменено на предстоящата идната седмица лидерска среща в Брюксел.

По темите на този Европейски съвет постоянните представители на държавите членки на ЕС ще съгласуват позиции тази вечер, за да може утре външните министри на 27-те да подготвят проектозаключенията за лидерската среща.

Какви са очакванията по темата "Северна Македония"?

Шансовете въпросът да бъде разискван не са големи, твърди източник от ЕС. Той отбелязва, че за да се случи това, трябва да дойде позиция от България по повод френското предложение за преодоляване на българското вето, вероятно от Комисията по външни работи на парламента.

Ако все пак тя бъде изпратена и приета от посланиците, позицията ще бъде обсъдена на Съвет "Общи работи" утре, който трябва да даде зелена светлина за започване на междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, отбелязва кореспондентът на БНР в Брюксел.

В случай на позитивен развой европейските лидери, които ще заседават в Брюксел в четвъртък и петък, също ще дадат политическо одобрение на решението. 

Проектът на двустранен протокол със Скопие вече е изпратен до Комисията по външна политика в парламента, потвърдиха от пресцентъра на Народното събрание.

Внесен е и доклад на МВнР за хода на преговорите с Република Северна Македония и достигнатия в тях етап. В самия край на работния ден на 17 юни, петък, Комисията по външна политика поиска от МВнР и проекта за двустранен протокол. Същият беше изпратен веднага със съпроводително писмо, разясняващо неговото съдържание. Днес, 20 юни, вече е получен във Външната комисия.

На този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която все още не е насрочила свое заседание по темата.

Комисията по външната политика се очаква да свика това заседание с участие на министерството, на което да бъдат обсъдени всички налични документи, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация.

Оптимално би било, ако още преди това Министерският съвет изрази своето становище по този важен за страната въпрос. Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на НС от 2019 г. и към заключенията на КСНС от 2022 г., отбелязва БГНЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст