Съпругата на Асандж се надява Австралия да се застъпи за него

стела морис асандж

Съпругата на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, Стела Асандж, заяви в интервю тази сутрин за австралийското радио Ей Би Си, че се надява новото правителство на Австралия да се застъпи за съпруга й по делото му за екстрадиция, предаде ДПА.

Стела Асандж, която има две деца от Джулиан Асандж, каза, че в поведението на австралийското правителство по отношение на делото на Асандж се наблюдава видима "промяна", откакто австралийската Лейбъристка партия се върна на власт миналия месец.

"Определено има промяна", каза тя във връзка с подхода на новото правителство. "Усещането е сякаш дълго време сме участвали в маратон… Сега обаче сякаш много хора тичат заедно с нас и както че ли виждаме лентата на финиша", поясни Стела Асандж.

В интервюто за радиото тя заяви, че физическото състояние на съпруга й се е влошило по време на трите му години престой в затвора "Белмарш" в Лондон.

"Условията там са ужасни и биха влошили здравето на всеки човек, но той вече беше в лошо здравословно състояние, когато влезе в затвора", каза тя, като уточни, че през миналия октомври той е преживял "лек инсулт".

Американските власти искат Асандж да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, където да бъде изправен пред правосъдието във връзка с 18 обвинения, включително в шпионаж, след като неговата организация публикува секретни военни и дипломатически документи.

След като британската вътрешна министърка Прити Пател подписа в петък заповед за екстрадирането на Асандж, в австралийските медии се появиха съобщения, че новото австралийско правителство на премиера лейбърист Антъни Албанезе ще се застъпи пред американските власти, за да бъде Асандж пуснат на свобода.

Албанезе обаче днес отхвърли идеята да иска публично от САЩ да се откажат от наказателното преследване срещу Асандж, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст