Вашата философия е “да го духат бедните”

Парламент

Нескопосани мотиви за този вот. Това заяви пред парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Дефицитът е точно, както беше одобрен от Народното събрание. Износът расте с 20% и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. Кражбите са причината да нямаме пътища, болници", обърна се към опозицията Василев.

Вашата философия е "да го духат бедните", заяви той, използвайки цинична фраза.

"Моля тази реплика да не се повтаря в залата", направи забележка председателят на НС Мирослав Иванов.

"Открихте заседанието със заплаха, че ще бъдат гонени от залата заради цинизми. Ако аз кажа да го духат бедните, ще ме изгоните", каза Цончо Ганев" от Възраждане".

"Не съм казал гонене", отговори Мирослав Иванов.

В началото на пленарното заседание бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ) представи мотивите на най-голямата опозиционна група за искания вот на недоверие за финансовата и икономическата политика. Той прочете описаните в искането за вот аргументи. Според тях правителството е допуснало неконтролируема инфлация и обедняване на населението, има икономически срив, дефицитът ще надхвърли 3.5%, а външният дълг – 10 млрд. лв. в нарушение на Маахстрихтските критерии на Евросъюза.

Провежданата фискална политика е с предизборен характер, далеч от нуждите на страната, обобщи Ананиев.

Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност.
По думите му тя неглижира необходимостта държавата да остане финансово стабилна, а затова е и заплаха за националната сигурност.

"За 9 месеца се предлага шеста макроикономическа прогноза, но и последната не е достоверна", каза Ананиев. Според него това показва липса на капацитет за планиране. Като пример за неточни оценки на макроикономическото планиране той отбеляза "надценен растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит и огромен държавен дълг, изпреварващ ръст на вноса над износа, нереалистично понижаване на безработицата и критичен размер на фискалния резерв".

"Не съм сигурен, че имате компетентността да ни разберете", обърна се Ананиев към управляващите и им препоръча да прегледат прогнозите на международните финансови институции и БНБ.

Липсата на тригодишна прогноза, по думите му, е симптом за управленска немощ. Нарушават се правилата за публичност и прозрачност на управлението, населението губи своето благосъстояние, спада и конкурентоспособността на бизнеса, каза Ананиев.

Той отбеляза, че не са се появили и инвеститорите, които премиерът Кирил Петков очакваше, като спадът на сертифицираните инвестиции е с 86%. България вече липсва от международната карта на инвестиционните интереси, заключи депутатът от ГЕРБ.

"Ако трябва да избирам между кюлчетата и пачките или фетиша за нулев бюджетен дефицит и пенсионерите да живеят сравнително достойно, винаги ще избера второто", заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и финансов министър в отговор на изказване на бившия социален министър от ГЕРБ Деница Сачева.

Бившият социален министър Деница Сачева излезе на трибуната и обяви, че Асен Василев е може би най-емоционалният финансов министър, който българската политика познава.

Той отговори: „Може би сте права, че съм по-емоционален финансов министър, но когато става въпрос за българските граждани и най-уязвимите групи, няма как да не съм емоционален. Извиних се за грубото изказване, но ви приканвам да се извините за грубата политика, която сте водили 12 години. 2009 г. ГЕБР идва на власт. Минималната пенсия е 136 лв. На 31 март 2021 г. ГЕРБ си отива от власт. Минималната пенсия е 300 лв."

По-рано Василев заяви в обръщение към ГЕРБ: „Това, което чувам от вас, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени. Това са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е "да го д…т бедните", това е вашата икономическата философия, извинявам се за грубия език. Това е вашата икономическа философия, която вие проповядвате – да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст