Ди Майо напуска “5 звезди”, създава нова формация

луиджи ди майо

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо обяви снощи, че напуска Движение "5 звезди", за да сформира нова парламентарна група, която подкрепя правителството на министър-председателя Марио Драги, предаде Ройтерс.

Ди Майо предприема тази стъпка, след като обвини лидера на Движението и бивш премиер Джузепе Конте, че подкопава усилията на правителството в подкрепа на Украйна и отслабва позициите на Рим в Европейския съюз.

Разцеплението в Движение "5 звезди" заплашва да създаде нова нестабилност в многопартийната коалиция на Драги. Движението е все по-несъгласно Италия да изпраща оръжия на Украйна и се ширят спекулации, че Конте обмисля да извади формацията от правителството в опит да спре срива й в социологическите проучвания. Днес партията излезе с изявление, в което категорично отрича това.

"Това е едно трудно решение, каквото никога не съм си представял, че ще трябва да взема…, но днес аз и много други колеги и приятели напускаме Движение "5 звезди", заяви на пресконференция Ди Майо – също бивш водач на формацията.

Ди Майо, който от месеци е в конфронтация с Конте, не каза колко депутати от Движението ще вземе със себе си, но отбеляза, че в резултат на разцеплението партията вече няма да бъде най-голямата група в парламента.

"От днес поемаме по нов път с хора, които са решили да гледат в бъдещето", каза той, като изглежда намекна за името на новата парламентарна група, която според политически източници вероятно ще се нарича "Заедно за бъдещето".

Ако "5 звезди" в крайна сметка се оттегли от правителството, това няма да лиши Драги от мнозинството му, но той вече няма да оглавява коалиция на "националното единство", както беше договорено през февруари миналата година. Дори ако Драги реши да продължи, други партии биха могли да последват "5 звезди" и да напуснат правителството, което би предизвикало разпадането му.

Движение "5 звезди" триумфира на изборите през 2018 г., когато получи 33 процента от гласовете, но сега има наполовина по-малко подкрепа и е в състояние на пълнен хаос преди следващите избори, насрочени за началото на следващата година.

Ди Майо отправи остри нападки към бившата си партия, наричайки я безотговорна заради позицията й за войната в Украйна, и заяви, че тя е "поставила правителството в затруднение само за да спечели няколко пункта в социологическите проучвания, при това без да успее".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст