ГЕРБ ще върнат мандата, ако го получат

Парламент избор на управител на БНБ Десислава Атанасова

Ако Кирил Петков не успее да състави правителство с първия мандат, ГЕРБ ще върне втория. Това обяви председателят на параментарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

Тя уточни, че има конституционна процедура, която трябва да се следва. При нея мандатът ще се връчи на първата политическа сила.

"От няколко дни Кирил Петков обяснява, че ще успее да намери 121 и повече народни представители, които да подкрепят следващия му кабинет", припомни тя. 

Не е редно вторият да прави коалиция, обясни на Томислав Дончев защо ще върнат мандата.

От ГЕРБ-СДС са изработили проект на решение по отношение на френското предложение на Република Северна Македония и утре сутрин ще го внесат в деловодството на НС.

"Призовахме всички партии, които припознават себе си като носители на евроатлантическите и европейските ценности, да подкрепят такова решение, което да защити в максимална степен българския национален интерес", коментира тя.

Задкулисие, олигархични интереси и мафия се обединиха, за да свалят това правителство, което сериозно започна да засяга техните интереси. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН направиха абсолютно безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интересите си от това, че промяната започна. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

"Ще продължим с поведението, което ви е познато от последните поне шест години. Ние сме изпитали цялото жило на този модел на управление, така че един вот на недоверие няма да ни спре'', увери тя.

Нинова призова депутатите "да се стегнат" и да приемат актуализацията на бюджета.

"Ако до края на седмицата не бъде прието на второ четене законът за ДОО, пенсионерите няма да си получат увеличението на пенсиите от 1-ви юли. Майките с деца също няма да получат данъчни облекчения, работниците няма да получат обезщетение чрез ваучерите за храна. Предстоят ни три бюджета – на НЗКО, ДОО и Държавния бюджет. Това е изключително изпитание за това кой за какво е в тази сграда", обясни още Нинова.

"За нас предсрочни избори са най-тежкият и неприемлив вариант именно по причините, които ви казах. Тази четворна нова коалиция създаде хаос в държавата, създава политическа криза – това означава, че няма да приемем бюджетите, няма да има парламент, ако се стигне до служебен кабинет, няма да се приемат законите, нужни по Плана за възстановяване и устойчивост… ужасно тежко ще бъде за България'', предупреди още вицепремиерът и икономически министър.

"Свалянето на правителството ще се отрази в хаос, нестабилност, липса на парламент… днес е тежък ден за това, което очаква България и народът, ако депутатите не проявят отговорност'', допълни Нинова.

Накрая тя изрази мнение, че коалиционното споразумение трябва да се актуализира, защото от миналата година до сега са настъпили доста промени.

Правителството не оцеля, защото не се поддаде на нечии интереси. Защото не направи компромиси с моралната си рамка и принципите, които заяви още преди да се явим на избори, а именно нулева толерантност към корупция, нулева толерантност към всякакво задкулисие. Това заяви в кулоарите на Народното събрание Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“.

„Вярвам, че има народни представители, които ще намерят в себе си сили и смелост, за да гласуват по съвест. Наблюдавах г-н Кирил Симеонов няколко дни от трибуната. На него нещо изключително много му тежеше няколко поредни дни в пленарната зала, но след като направи изявлението си, че ще се отцепи от групата на ИТН, сякаш огромен товар падна от неговите плещи. Вярвам, че това може да се случи и с други народни представители. Ако ли не – или нова коалиция, или нови избори“, коментира изпълняващият длъжността председател на парламента.

„Виждаме, че новата коалиция претърпя първи крах, като днес саботира заседанието. Очевидно няма готова кандидатура (бел. ред. за председател на Народното събрание)“, каза още той.

На въпрос дали е възможно той да остане председател на парламента, Иванов отговори: „Утре ще си проличи. Точката отново е включена в дневния ред. Ще видим дали ще има кандидатури и дали НС ще ги гласува и приеме“.

Той не изключи възможността Никола Минчев да е кандидатурата на ПП за председател на парламента. „Той се справя прекрасно. За нас той е един от най-способните хора, които могат да заемат поста“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст