Производител на интегрални схеми от САЩ разширява екипа си у нас

globalfoundries

Водещият американски производител на интегрални схеми GlobalFoundries увеличи екипа си от разработчици, базиран в София, съобщиха от компанията. В момент, в който търсенето на полупроводникови интегрални схеми отбелязва значителен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас нарасна до 250 души, с перспективата да станат 350 в следващите две години. Българският екип има ключов принос към водещата позиция на GF в сектора, се отбелязва в съобщението.

"Оценявам усилията ви да разраснете екипа в България, с толкова важен принос към развитието на GlobalFoundries и индустрията за чипове в България и света, защото един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е засилване на връзката между бизнеса, академичните знания, технологиите и науката. Продължаваме да се фокусираме върху привличане на инвестиции и оказване на подкрепа в приложението на иновации и технологичен трансфер, за да осигурим растежа на икономиката сега, днес и утре и да създадем благоприятни условия за нашите деца“, коментира зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

Компанията разработва технологии за производство на чипове, които се използват в телекомуникациите, автомобилната индустрия, самолетостроенето и други индустрии. Тя има пет високотехнологични фабрики в САЩ, Сингапур и Германия, общо 15 000 служители и над 10 000 патента. Тъй като недостигът на интегрални схеми за автомобили се увеличи драстично миналата година, GlobalFoundries сформира стратегически партньорства с лидери в индустрията като Ford, BMW и Bosch. 

От 2019 година насам, когато GF придоби звеното по микроелектроника от 125 души на местния ИТ лидер "Смартком", специалисти от България и чужбина разработват в София решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии. Оттогава GlobalFoundries е разширила и обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.

Компанията партнира дългосрочно с водещите университети с инженерни специалности у нас, за да привлече и развие най-добрите кадри в областта. В Техническия университет – София екипът води специализиран мастърклас по "Проектиране на интегрални схеми", а съвместно с Физическия факултет към СУ "Климент Охридски" участва в създаването на нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab).

Прогнозите на анализаторите сочат, че тази годината глобалната полупроводникова индустрия ще отбележи 20 процента ръст, като ще увеличи капацитета си с 8 на сто, при ръст от 7 процента през 2021 г. Перспективите остават добри и за 2022 г., като приносът на леярните на чипове към глобалния брутен вътрешен продукт расте. За 2021 година пазарът е на стойност 93 милиарда долара, като GlobalFoundries е една от петте компании в сектора, по данни на Световната банка. 

Според проучване на IDC, световният пазар на чипове се очаква да нарасне до 661 милиарда долара през 2022 г., с годишен ръст от 13,7 процента спрямо 2021 г., когато отчетените приходи са на стойност 582 милиарда долара, се посочва в съобщението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст