ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френските партии отхвърлиха призива на Макрон за коалиция

френско национално събрание франция париж френски парламент

Френските леви и десни партии отхвърлиха днес призива за помощ на президента Еманюел Макрон за сформиране на управляващо мнозинство с искания да уточни какви компромиси е готов да направи, за да спечели подкрепата им, предаде Ройтерс. 

Преди да отпътува за среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, снощи Макрон произнесе излъчена по телевизията реч, в която призна, че парламентарните избори този месец са разкрили "дълбокото разделение" във френското общество.

Изключвайки възможността за създаване на правителство на националното единство, той призова лидерите на останалите партии или да разгледат възможностите за коалиция с неговия центристки алианс, или да обмислят възможността да подкрепят реформи, като се работи законопроект по законопроект. Тази маневра обаче беше широко отхвърлен като опит за привличане на останалите партии около неговата политика, докато същевременно се правят минимални отстъпки.

"Ако се придържа към своя проект, той няма абсолютно мнозинство", каза социалистическия депутат Валери Рабо пред радио "Франс ентер"."Той ще бъде този, който блокира Франция, не ние", допълни тя.

Брюно Ретайо, сенатор от дясната партия на "Републиканците", смятан за най-голямата надежда на Макрон да прокара икономическите си реформи в парламента, изключи всякаква възможност за коалиране, заявявайки, че отсъства доверие в настоящия президент.

"За нас това ще е работа по всеки отделен случай", каза той.

Луи Алио, заместник-председател на партията на Марин Льо Пен "Национален сбор", която в момента е втора политическа сила, също отхвърли предложението на Макрон.

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон нарече речта на президента "миш-маш".

Реакциите не дават голяма надежда за бърз изход от безизходицата.

Гласоподаватели излъчиха необичаен за Франция парламент, в който нито една партия или коалиция няма абсолютно мнозинство. На центристкия алианс на Макрон не достигат 44 места, за да има абсолютно мнозинство, а крайната десница и широкият ляв алианс, включващ крайната левица, се борят кой да бъде основна опозиция.

Консерваторите биха могли да бъдат тези, които да решат кой да управлява.

Говорителят на правителството Оливия Грегоар, коментира намека на Макрон, че иска партиите да изяснят своите позиции в рамките на 48 часа, заявявайки, че всякакви допълнителни консултации вероятно ще отнемат седмици.

"Той започна преговори, които няма да завършат до 48 часа", казва тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст