ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков определи дебатите на срещата ЕС – Западни Балкани като “много тежки”

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков определи днешните дебати на срещата ЕС – Западни Балкани като "много тежки" и отново повтори, че българското вето за Северна Македония няма да падне, докато няма позиция на българския парламент. Той обвини президента Румен Радев, че досега не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност заради този въпрос.

Предвидената пресконференция след срещата на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и на френския президент Еманюел Макрон бе изненадващо отменена. Източник от ЕС обясни това с факта, че тя се е проточила с два часа над предвиденото.

"Това, което се видя, е наистина, че страшно очакват, че България ще вдигне ветото. Но аз ясно казах, че това решение е на българския парламент. Докато нямаме решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството няма да променим българската позиция", заяви Петков.

Като подчерта, че Северна Македония не е приела част от предложенията на френското председателство, той добави:

"Това, което мисля, че им стана ясно, че това не само вече са исканията на София, това трябва да станат исканията на Европа. Така че успяхме и в това нещо да обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат. И сега вече въпросът е на българския парламент да обсъди и даде решения на тезата като нашите депутати от "Продължаваме промяната" и в момента заседават в комисия. Докато го няма това решение, аз ще продължавам да отстоявам точно моето обещание и след това тежката задача ще бъде сигурно РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да може да продължи напред".

По-рано премиерът обвини и държавния глава Румен Радев затова, че досега не е свикал КСНС.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме – ама то едните трябва, то другите, защитавал донякъде позицията, ама не защитавал позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но не, пак – било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", възмути се премиерът Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст