ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес Народното събрание ще обсъжда решенията за Северна Македония

Парламент Народно събрание сграда

Очаква се Народното събрание да обсъди проекти на решения за Република Северна Македония.

Вчера на заседание на комисията по външна политика народните представители одобриха проекта на решение, внесен от председателя на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Преди това депутатите от комисията изслушаха министъра на външните работа в оставка Теодора Генчовска. В ресорната комисия постъпиха още два проекта на решения за РСМ – от депутатите на ДПС и друго, внесено от ПГ ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДПС бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

На интернет страницата на парламента е публикуван и проект на програма за редовен парламентарен контрол. На въпроси и питания на народни представители ще отговарят петима министри в оставка – Теодора Генчовска, Асена Сербезова, Атанас Атанасов, Иван Иванов и Бойко Рашков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст