ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лидерите на Г-7 ще разговарят за ситуацията в Украйна и последствията от антируските санкции 

г-7 г7

Срещата на лидерите на страните от Групата на седемте (G7) ще се проведе от 26 до 28 юни в замъка Елмау в южната част на Германия в баварските Алпи. Основни теми на тридневните разговори, както се очаква, ще бъдат ситуацията в Украйна и последствията от антируските санкции. 

По думите на координатора по стратегическите комуникации в Съвета по национална сигурност на Белия дом Джон Кирби, Китай и неговите икономически практики също ще бъдат сред значимите теми на срещата на върха на Групата на седемте. 

Президентът на САЩ Джо Байдън, който ще е в Европа за участие в срещата на върха на "седморката", след това ще участва и в срещата на лидерите на страните от НАТО, която ще се проведе в Мадрид между 28 и 30 юни.

Джон Кирби уточнява също така, че преди началото на срещата на върха на G7 в програмата на президента Байдън е предвидена среща с канцлера на Германия Олаф Шолц. "Те, както и по-рано, ще продължат тясната координация с цел поддръжката на Украйна, привличане на Русия към отговорност, а също така и ще обсядят решения по приоритетни въпроси за нашите две страни", пояснил Кирби. Отговарйки на въпрос за възможна среща на Байдън с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, той отбелязва, че, както се очаква, американският лидер ще проведе двустранни разговори с някои други лидери, но повече подробности не съобщава.

По думите на Кирби, първото заседание на срещата на върха ще бъде посветено на световната икономика. На него лидерите на "седморката" ще обсъдят "основните проблеми", сред  които са "ръстът на цените, прекъсването във веригите на доставки, което се изостря в резултат на конфликта в Украйна". През първия ден на срещата също така е планирана сесия по въпросите на инфраструктурата. "Президентът на САЩ и другите лидери от G7 официално ще обявят глобалното си партньорство в този сектор", отбелязват от Белия дом.

Китай и неговите икономически практики 

ще станат една от централните теми за обсъждане на срещата на върха на G7.  "Китай ще бъде във фокуса на вниманието – китайският курс, икономическите практики, както и използването на принудителен труд, кражбата на интелектуална собственност, всичко това ще бъде на преден план в програмата на страните на срещата на "седемте", подчертава Кирби.

По-рано помощникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън ще изложи на срещата на върха на G7 новия инфраструктурен проект, който трябва да стане алтернатива на китайската икономическа инициатива "Един пояс – един път".

През 2015 година Германия вече беше домакин на срещата на върха на G7 в замъка Елмау.

Както съобщи по-рано Блумбърг, като се позовава на свои  източници, Германия ще настоява страните от G7 да се откажат от задължението да намалят инвестициите в чуждестаранни проекти за добив на изкопаеми горива до края на тази година. По информация нао агенцията, Берлин предлага да се запише в заключителното изявление на участниците в срещата на върха на G7 необходимостта "да се признае, че инвестициите в газовия сектор са необходими като временен отговор на сегашната енергийна криза". Формулировките в документа все още са на етап съгласуване и може би ще бъдат изменени. Както отбелязва още агенцията, Великобритания активно се изказва против предложението на Германия, а Италия, която се нуждае от руски природен газ, не изразява рязка критика по адрес на Германия.

 

Замъкът Елмау

е петзвездна резиденция, обявена за исторически паметник, която предлага вълнуваща гледка към планинския масив Ветерщайн, на границата с Австрия. Най-известният му връх Цугшпице със своите близо 3000 м е най-високата точка в Германия.

Бавария оценява на 130 милиона евро разходите по домакинството на срещата на върха. Според германските медии за нея са мобилизирани 25 000 полицаи, но властите запазват неяснота за общия им брой. Заедно с това се очакват и значителни приходи от туризма в тези дни.

Групата на седемте или Г-7 (на френски: Groupe des sept; на английски: Group of Seven) включва седемте икономически най-големи държави в света – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Срещите на Г-7 са между правителствените ръководители на държавите участнички, както и между министри – например финансовите министри на държавите се срещат по 4 пъти на година, както и на председателите на централните банки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст