ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВнР на РСМ с остра позиция срещу езика на омраза в българското НС

македония знаме карта

Република Северна Македония иска вписване на исканията си в преговорната рамка, за да я одобри и така да се отпушат преговорите за членство. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич. Същевременно Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с остра позиция срещу езика на омраза в българския парламент вчера. 

В позицията на външното министерство се казва, че Скопие най-остро осъжда вчерашните надписи "Македония е България", които държаха депутати (от "Възраждане" – б.р.) по време на обсъжданията по първа точка от заседанието. Осъждат се и подобни изказвания от трибуната на българския парламент, защото те противоречат на европейските демократични ценности, на Договора за добросъседство.

В съобщението на външното министерство в Скопие се изрлазява очакване официалните представители на България да осъдят изрично говора на омраза и териториалните претенции към Република Северна Македония. Връчена е и вербална нота до българското Министерство на външните работи.

В интервю за македонската телевизия "Телма" вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич не отрече, че все още има шанс да бъде постигнат консенсус по преговорната рамка, предложена от френското председателство. Боян Маричич поясни, че Скопие още не е получило окончателният вариант на предложението.

"Ние ще се стремим нашите позиции да бъдат вградени в преговорната рамка и в заключенията, да бъдат приемливи за нас", допълни той.

"Нашата цел не е да си създаваме неприятели, но това не означава, че винаги ще сме съгласни с българите", каза Маричич по повод реакциите, които предложението на френското председателство предизвика, но призна, че има кръгове, които саботират процеса. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст