ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Голямо разочарование*

Модус операнди - Елена Гунчева

Елена Гунчева, адвокат, бивш депутат от "Възраждане"

 

Признавам, че съм идеалистка до степен на глупост. Все се надявам, че един ден нещо в България ще се промени и народът ни ще се измъкне от този омагьосан тъмен кръг, в който се върти от толкова дълго врреме.

32 години идват нови и нови правителства. Но като модус операнди все едно гледам едно и също под различните маски. И ако се замислите, ще видите общите неща, темите табу, омертата и целите.

Колко пъти нови идваха с идеята да разследват и дадат възмездие на старите. Колко пъти беше заявявано, че ще се вкарат корумпираните в затвора, че ще се накажат предателите, че ще се посочат истинските обстоятелства….колко пъти!?! Не помня броят на разочарованията вече.

От последно време съм разочарована (то не, че съм имала особено големи очаквания), че например не се изнесе цялата истина за "инцидента" в Чешнегирово, за който в нормална държава щеше да се иска отзоваване на посланика и строга нота и искане за обезщетение. Не разбрахме майор Терзийски защо загуби живота си и защо бяха всички тайни и кой е виновен. Не разбрахме виновниците за разграбването на България, не разбрахме Ваньо Танов как е умрял, а шефът на "Агромах" как точно е извадил лошия късмет да умре, след като каза едни думи в Симитли. Не разбрахме кой държи тук "Дънди Прешънс" и забранява всякакви въпроси и разследване. Не разбрахме кой лично е отговорен за нарязването на цялата ни военна техника преди години. Не разбрахме кой изяде пенсионния фонд.

Много, много въпроси без отговор. Водещи до отчаяние, че някога може да бъде различно. Примиренчество, че така е било, така е и така ще бъде, а ние сме безгласни букви в играта на трапезата. Затова и никаква промяна не може да започне без това – отговори на въпросите за прехода, националната катастрофа и националното предателство.

Затова и всяка партия, която претендира за власт, трябва да има пакет законопроекти за търсене на тази отговорност и ясно разписани правила как да се разбере истината и да се извършат разследванията. Да не стане като с ареста на Борисов – много искахме, ама нямахме желание. Или като със смяната на Гешев – впрочем последно докъде я докараха таз приоритетна цел?

Без истината и без справедливост не може да има път напред. И това трябва да стане по законен, публичен начин. Така, че да се знае! Да се помни! И повече да не се повтаря.

____________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст