ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руските “дигитални номади” масово се пренасят в Южна Америка

дигитални номади

Много "дигитални номади" от Русия предпочитат да се изнесат в страни от Южна Америка заради военните действия в Украйна, пише Financial Times.

По данни на професора от Колумбийския университет ICESI Владимир Рувински, за последните няколко месеца в страните от Латинска Америка са се пренесли стотици руснаци. Гражданите на Русия избират това направление за преместване, тъй като за посещение в Мексико и другите страни на континента не е нужна виза, а продължаването на стандартното 90-дневно разрешение за пребиваване е много лесно. Точния брой на "дигиталните номади" е трудно да се определи, тъй като държавите от Южна Америка не класифицират отделно гражданите на Русия.

Управляващият стартъп в областта на електронната търговия Максим Артушенко, преместил се в Буенос Айрес преди три месеца казва, че много от руснаците, пристигнали в Латинска Америка, са се сблъсквали с проблеми при правенето на бизнес в Русия и затова са потърсили възможност за излизане на нови пазари.

Управляващият инвестиционна компания в Дубай Алексей Соловьов пък разказва, че от началото на март той е получил 40 запитвания от руски предприемачи, които желаят да преместят своя бизнес в Южна Америка или да го разширят в това направление. Той смята, че подобна тенденция говори за това, че в тези страни се създава руски технологичен хъб.

По-рано от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че в Русия не достигат около 170 хиляди IT специалисти заради масовото заминаване на служители с такъв профил от страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст