ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Г-7 договориха общ подход срещу “непазарното” поведение на Китай

г-7 елмау (АП)

Групата на седемте най-развити индустриални държави – Г-7, е договорила общо подход по отношение на "непазарното" поведение на Китай на международните пазари, съобщи висш американски представител в рамките на последния ден от срещата на Г-7 в Германия, предаде Ройтерс.

"Лидерите ще излязат с общо обръщение, което е безпрецедентно в контекста на Г-7, и ще обърнат внимание на вредите, причинявани от непрозрачните и изкривяващи пазара китайски търговски практики", заявява той.

Един от ангажиментите на Г-7 ще бъде да ускорят усилията за премахването на насилствения труд, включително подкрепяния от държавата, от глобалните вериги на доставки.

Срещата на Г-7 ще приключи днес с план за мащабна финансова инжекция за справяне с глобалната продоволствена криза, причинена от руската инвазия в Украйна.

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Италия, Франция, Япония и Канада ще излязат със специална декларация, а германският канцлер Олаф Шолц ще даде пресконференция.

Руската блокада на украинските пристанища води до невъзможност за износ на зърно от страната, което повишава цените в глобален план и застрашава с град големи части от Африка, според експерти. Москва твърди, че кризата е причинена от западните санкции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст