Очаква се да бъде гласувана нова тарифа за градския транспорт в София

градски транспорт

На заседание на Общинския съвет на 21 юли се очаква да бъде приета новата тарифна политика на билетите в София. Това обяви общинският съветник Зафир Зарков.

"Наша цел беше да намалим дългия списък от документи, като запазим същите цени", допълни той.

Наредбата предвижда следните нови билети:

Билет 30+ ,на стойност от 1,60лв., позволяващ прекачвания в рамките на 30 минути за всички видове обществен транспорт, като след изтичане на предвиденото време пътниците ще могат да пътуват до крайната спирка на вида обществен транспорт, в който са се качили по време на тези 30 минути.

Билет 60+ на стойност 2, 20 лв., в рамките на 60 минути гражданите ще могат да пътуват с този билет във всички видове обществен транспорт, като при таксуване в 29-та минута след първото таксуване, пътниците ще могат да завършат пътуването си до желана спирка по тази линия.

Билетът за еднократно пътуване на хартиен носител, закупен от шофьора, ще бъде на стойност от 2,00 лв. Закупуването на билети чрез банкови карти се е увеличило – към настоящият момент има 280 000 валидации.

От есента се предвижда и въвеждането на нощен транспорт.

Цената на дневна карта се запазва от сумата 4,00 лв., като има нова превозна карта за 24 часа- 6,00 лв.

Предвижда се също така тридневна карта за всички линии на стойност от 15 лв.

Годишната карта остава на цената от 365 лв., като се допълва възможността за трикратно разсрочване за заплащане на тази карта.

Месечната карта се запазва отново на стойност от 50 лв., като се предвижда въвеждането на преференциални карти за младежи до 26 г. на стойност от 25,00 лв месечно или 250 лв годишно.

Предвижда се и въвеждането на преференциални карти за родители, ползващи отпуск от 2 години за отглеждане на дете за цена от 10 лв. месечно.

Ученическа карта остава същата, като картата за студенти се намалява на 20 лв от 21,5 лв., а годишната за студенти ще бъде 200 лв.

Карта за пенсионери до 68 г. се предвижда да бъде с 1,50 лв. по-евтина, докато за останалите пенсионери тя ще бъде с 2 лв. по-скъпа, т.е. 10 лв.

Наредбата е събрала подписите на ГЕРБ-СДС, "Демократична България", "Патриоти за София", БСП и Борис Бонев. Очакват се и предложения от всички политически формации.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST