ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев похвали ИТН за политиката спрямо Северна Македония

ИТН консултации при президента Радев

Продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ия парламент. Първата среща за деня бе с представители на "Има такъв народ". Държавният глава заяви, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна. Той очаква амбициозна и последователна външна политика, за да не остане България в периферията на Европейския съюз. Толерантността в българската политика е много кратка, каза Радев. Той похвали последователната политика на ИТН спрямо Северна Македония. "Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост", подчерта президентът.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отбеляза, че за него и колегите му е удовлетворяващо, че държавният глава постъпва отговорно – нещо, което не се осъзнавало от част от политическите партии. "Вашата роля е изключително важна, прекрасно е, че вие ясно го съзнавате и не се криете", каза той. И благодари, че е оценена последователността на партията му. Йорданов помоли Радев да бъде разсекретена стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност от януари, за да се види "кои политици лъжат" по темата за Северна Македония. "Вие решавате. На този съвет не се казаха неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи", посочи председателят на ПГ на ИТН. По думите му от неговата партия осъзнават ситуацията и ще направят всичко по силите си, без да прекрачват морални граници.

"Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограма за КТБ едва след като получих съгласие от всички участници. Но важно е, това са тежки решения, не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Големият грях на българската политическа класа през последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито при ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., от съображения спора за езика", коментира Румен Радев. Основно искане е равноправие за българските граждани, които трябва да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи чрез промяна в конституцията на страната, допълни държавният глава.

Преди да влязат при президента, от ИТН заявиха, че са готови на разговори с "Продължаваме промяната", но настояват "Кирил Петков да е никакъв в това правителство". 

"Ще подкрепим кабинет с ясна програма и без Кирил Петков и Асен Василев", уточни Тошко Йорданов и след разговора с Радев. От партията на Слави Трифонов биха подкрепили кабинет с програма поне година напред и съставен от професионалисти. "Разговорите бяха конструктивни, президентът Радев винаги подхожда като обединител", изтъкна председателят на ПГ на ИТН. Във връзка с искането на партията за разсекретяване на протоколите от КСНС за Северна Македония през януари, Тошко Йорданов коментира: "Знам какво говори министър-председателят. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите и да бъде заложено вътре, и чисто теоретично един човек се скара с президента, дори скандалът беше очи в очи", допълни Йорданов.  На въпрос кой е бил този човек, той отговори "забравих". "Човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, за разбирач на всичко", добави той.

Предстоят разговори с "Демократична България" и "Възраждане". Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП пожелаха да се отложат консултациите, докато не бъде приет държавният бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст