ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБВР и CEECAT Capital излизат от “Монбат”

пазари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и CEECAT Capital прехвърлиха изцяло собствеността в компанията Prista HoldCo Cooperativ UA, която държи 20.78% от капитала на "Монбат" АД на "ХолдКо Инвестмънт" ООД, чрез изкупуване от мениджмънта, съобщиха от българската компания.

"ХолдКо Инвестмънт" ООД е непряко притежавано чрез "ЕКИП Монбат" ООД от шестима висши мениджъри на "Монбат", които допринесоха значително за успешното развитие на компанията в миналото и които сега ще имат възможността да участват изцяло в разгръщането на бъдещия потенциал на "Монбат". Изкупуването от страна на мениджмънта ще утвърди доброто корпоративното управление на компанията и ще кореспондира с интересите на акционерите с мениджмънта.

Според Флориан Хют, партньор в CEECAT Capital, висшият мениджмънт на Монбат е свършил отлична работа през последните години, водейки "Монбат" от успех към успех. "Те са изключителни професионалисти. Решението да придобият нашите акции е заявление на ангажимент за бъдещото развитие на компанията. Тази продажба отбелязва финала на успешното партньорство между CEECAT Capital и Монбат и ние бихме искали да използваме възможността да благодарим на Атанас и Пламен Бобокови и да пожелаем на тях и на мениджмънта възможно най-доброто развитие на компанията в бъдеще“, подчерта Флориан Хют.

Светлин Писленски, помощник-директор в ЕБВР, допълни: „Откакто ЕБВР стана акционер в Монбат заедно със CEECAT Capital ние непрекъснато подкрепяхме мениджмънта с международния ни опит, мрежа от контакти и допълнително финансиране. Уверени сме, че след мениджърското изкупуване компанията ще продължи по пътя на прозрачността и доброто управление, ще засили своите позиции, придържайки се и занапред към устойчивото развитие и оставайки лидер в кръговата икономика.“

"Нашата твърда увереност и решимост е "Монбат" да продължи да поддържа прозрачни, етични и взаимноизгодни отношения с всички останали акционери. Правейки следващата стъпка и обвързвайки се още по-здраво като акционери, мениджмънтът на "Монбат" е изцяло ангажиран с бъдещото развитие на Групата", отбелязва Виктор Спириев, изпълнителен директор на "Монбат" и акционер в "ЕКИП Монбат" ООД. "По време на нашето управление като екип, компанията не само стана един от петте най-големи производители на оловно-киселинни батерии в Европа, но също така стартира и разшири операциите си в Румъния, Сърбия, Италия и Тунис. "Монбат" постигна забележителни резултати, превръщайки се в истинска глобална компания, предлагаща решения в транспортния и енергийния сектор. Новите предизвикателства в енергийния сектор вероятно ще разкрият и нови добри възможности за компанията да се адаптира успешно в пазарната среда“, допълва Спириев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст