ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гюров: Надяваме се БСП да осмисли становището си

Парламент вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков Георги Свиленски

Надяваме се БСП да осмислят своето становище. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров след изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че левицата спира преговорите с ПП за ново правителство заради изгонените 70 руски дипломати. От БСП съобщиха, че ще се върнат на масата на преговорите само ако ПП предложи друг кандидат за премиер, а не Кирил Петков. "Изслушахме внимателно становището на госпожа Нинова и на Изпълнителното бюро на БСП. Ние ще свикаме нашите колективни органи, ще имаме заседание на парламентарната група и впоследствие на Националния съвет, на който да обсъдим тяхното становище", каза той.

Решението за изгонването на руските дипломати е в прерогативите на Министерския съвет, изтъкна Гюров. "Явно е взето решение и това е нормално действие на премиера. Знаете, че там действа правилото на пропорционалност, така че не виждам никаква драма в това решение. Продължаваме да правим всичко възможно да излъчим правителство в този мандат", уточни той. "Затова проведохме и заседание на Националния съвет в понеделник, където дадохме ясен мандат на преговорен екип, който да разговаря с нашите коалиционни партньори. Сега имаме нова информация на масата, която съответно трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата на преговорите, където се надяваме и БСП да осмислят своето становище", добави председателят на ПГ на ПП.

Искането да бъде предложен друг кандидат за премиер Гюров коментира така: "Път за преговори винаги има. Иначе нямаше да ги наричаме преговори, а извиване на ръце. Имаме време до петък, така че всички опции са на масата." Той обясни, че към момента не се е стигнало до етап, в който да се обсъжда персонален състав на правителството. Коментирани са формула и програма, около които да се обединят всички коалиционни партньори.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст