Народното събрание не вдигна акциза за тютюневите изделия

тютюнопушене

Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно Народното събрание.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева.

Вчера по същия начин гласува и бюджетната комисия, след като не бе постигнато съгласие от коя дата да влязат в сила промените.

Тъй като промяната на бандеролите изисква технологично време, тя не може да стане в рамките на няколко дни.

Депутатите работят по актуализацията на държавния бюджет, с която се правят промени в редица данъчни и акцизни ставки. Приети бяха по-ниските акцизни ставка за енергоносителите.

По време на дебата в пленарната зала вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова се обърна към депутатите с молба да намерят възможност за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока, тъй като настоящият вариант на помощите изтича в края на месеца.

"Всички работодателски организации ме потърсиха с тревога, че и трите предложения в държавния бюджет, които касаят помощ за икономиката и за бизнеса, не са приети на второ четене в комисията. Обръщам се към вас с апел – намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа", заяви тя.

Късно снощи депутатите от бюджетната комисия не успяха да постигнат консенсус по вида и приходоизточника на мярката за подкрепа на бизнеса, но заявиха нагласа при гласуването в пленарната зала да намерят компромисен вариант.

Към 15 часа днес депутатите работеха по текстовете, с които се разширява обхватът на валидността на ваучерите и възможността те да важат и за туристически услуги.

Засега нагласата е заседанието да продължи до 20 часа и да продължи утре.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *