Нинова: До последния ден ще сме социалният стълб на кабинета

Корнелия Нинова

"До последния ден на правителството оставаме социалният стълб в него", заяви в Министерския съвет вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова. "Днес на едно от последните заседания на Министерския съвет социалната пенсия се увеличи с 45.3% – от 170 на 247 лв. От това следва увеличение на пенсията на военните инвалиди, социалната пенсия за инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, персоналната пенсия, добавките за чужда помощ, за инвалидите от отечествената война, за ветераните от войните. Проявихме грижа за ученици с изявени дарби. Те ще получат стипендии в размер на 278 235 лв. Каквото и да се случва оттук нататък, БСП си остава защитник на социално слабите, бедните, децата и младите семейства", посочи министърът.

"Депутатите да намерят разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа. В бюджета на второ четене трябва да залегне подкрепа за българския бизнес. От вчера, откакто се разглежда Държавният бюджет на второ четене всички работодателски организации – микро, малки, средни фирми, асоциациите им ме потърсиха с тревога за това, че и трите предложения в Държавния бюджет, които касаят помощ за икономиката и за бизнеса, не са приети на второ четене в комисията", заяви по-късно Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъжданията на актуализацията на бюджета на второ четене.

"Обръщам се към вас с апел – намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа. Всички знаете в каква политическа ситуация се намираме. Всички знаете на прага на каква есен и зима се намираме. Досега правителството намирахме начин да подкрепяме българския бизнес – с компенсации за енергоносителите всеки месец. Но в момента с това, което се случва и с отхвърлянето на всички предложения, поставяме под риск икономиката за следващите месеци. Това означава предстоящи фалити, растяща безработица, социални тревоги на много домакинство. Тук съм от тяхно име, упълномощена съм от тяхно име, да се обърна към народните представители и да ви призова да се намери между трите или четвърто решение, но в бюджета на второ четене да залегне подкрепа за българския бизнес. Това е инвестиция в предвидимост, в спокойствие за икономиката, в запазване на работни места и в гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България", призова министърът на икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *