ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Решението на БСП придвижва страната към хаос

Парламент Христо Иванов

Решението на БСП придвижва страната към неуправляемост и хаос, смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той настоя преговорите за съставяне на втори кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание да продължат.

"Искам да призова всички към здрав разум и към успокояване и към това да намерим начин да се излъчи управление, което да предотврати наистина свличането към този хаос", каза Иванов.

"Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че всички трябва да го погледнем в очите, че не просто отиваме към избори, а отиваме към още един парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление", допълни той.

Христо Иванов допълни, че всички важни въпроси за управлението на страната трябва да бъдат обсъдени в коалицията, включително и друг кандидат за премиер.

По-рано днес БСП обяви, че спира преговорите с ПП за съставяне на правителство заради решението за изгонване на руски дипломати. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилото повече от час и половина съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

"Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето и по съдържанието, което се съдържа в това решение", заяви тя.

Решението е взето еднолично от Кирил Петков, каза Нинова. Досега левицата е проявявала толерантност в името на общата цел за промяна на модела на управление, но вече има условие, за да се върне на масата за преговори с "Продължаваме промяната".

"Но, тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако "Продължаваме промяната" предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", подчерта Нинова.

БСП ще предложи изслушване на шефа на ДАНС на закрито заседание на парламента. Настояват президентът Румен Радев да свика заседание на КСНС и намират за притеснително, че той не е запознат с доклада на службата, въз основа на който е взето решение за изгонването на руските дипломати.

"Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата", посочи Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст