ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Решението за руските дипломати трябваше да се вземе от следващия кабинет

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като безпрецедентно решението на премиера Кирил Петков за отзоваването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство у нас.

В Павликени Йотова посочи, че президентската институция е спазила конституцията при политическите консултации преди предстоящото връчване на първия мандат за ново правителство и не изключи възможността да се стигне до трети служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Решението за отзоваването на руските дипломати е безпрецедентно, защото е взето от правителство, което е загубило доверието на българския парламент и вече е в оставка, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Според мен редното беше това решение, сигурна съм, че има основание след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той", каза тя.

На въпрос отзоваването на руските дипломати може ли да доведе до прекратяване на дипломатическите отношение Русия – България, Илияна Йотова посочи:

"Най-тежката мярка е "скъсването" на дипломатическите отношения. Много се надявам да не стигнем до там. Вчера за всички нас това беше изненада и аз ще се въздържа от всякакъв коментар, защото наистина нямаме грам информация".

По повод желанието на "Продължаваме промяната" и на БСП за продължаване на консултациите с президента преди връчването на първия мандат за ново правителство, в Павликени, където беше гост на празника на града, вицепрезидентът Йотова посочи, че президентът Радев ясно е заявил, че консултациите са приключили и конституцията е била спазена.

На въпрос започнала ли е президентската институция да подготвя служебен кабинет или се разчита в рамките на този парламент да има редовно правителство вицепрезидентът отговори:

"На нищо не разчитаме нито в положителен, нито в негативен план. Смятам, че президентът има вече достатъчно опит в тази посока, ако се стигне до този вариант, ще има и служебен кабинет".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст