ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СЕМ не избра генерален директор на БНТ. Ще има нов избор

Българска национална телевизия бнт

Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура за генерален директор на Българската национална телевизия.

Двама кандидати събраха по два гласа – Венелин Петков и Сашо Диков. Настоящият директор на държавната медия Емил Кошлуков остана само с един глас подкрепа от члена на СЕМ, предложен от ГЕРБ.

И при второто гласуване днес СЕМ не можа да избере генерален директор на БНТ.

В знак на диалог членът на СЕМ Симона Велева предложи допълнително гласуване за Сашо Диков. Него подкрепиха обаче двама от членовете на регулатора, а трима гласуваха "въздържал се".

При второто гласуване Венелин Петков получи два гласа.

СЕМ се оттегли на последно заседание, което ще продължи час – до 14 часа. Ако и след него не бъде избран генерален директор, процедурата по избор се прекратява.

СЕМ не успя да избере генерален директор на Българската национална телевизия от първото гласуване.

В рамките на изказванията Галина Георгиева подкрепи настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков.

При гласуването обаче против него бяха останалите четирима членове на СЕМ.

Пролет Велкова подкрепи бившия шеф на новините в bTV Венелин Петков, против него нямаше гласове, като останалите четирима членове на СЕМ гласуваха с "въздържал се".

Симона Велева даде гласа си за Ирина Величкова, против бяха 2, въздържали се – останалите двама от СЕМ.

Преди това членът на СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че ще се въздържи и няма да подкрепи нито един от осемте кандидати за поста.

Припомняме ви, че до конкурса бяха допуснати общо осем кандидати: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. През последните два дни СЕМ изслуша концепциите им за развитие на обществената телевизия.

Така и след трите неуспешни опита, председателят на медийния регулатор Соня Момчилова обяви, че процедурата по избор се прекратява, което на практика означава, че Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността ген. директор на БНТ.

Тя определи ситуацията като прецедент, но изразяваща нагласите на обществото.

Момчилова уточни, че още на следващото заседание СЕМ ще обяви нова процедура, като надеждите ѝ са в нея да се включат още медийни хора, телевизионери, както тя се изрази.

Членът на регулатора Пролет Велкова обяви, че не се гордее с процедурата по избор заради невъзможността на СЕМ да избере между възможни кандидатури.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст