ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шпионски сенки в темелите на новата Желязна завеса

посолство на русия в софия

Очевидно – както твърди мъдрецът Конфуций – сме прокълнати да живеем в интересни времена. В последните години какво ли не ни се случва, за да ни убеди в правотата на мислителя: смъртоносна пандемия, ужасна война след 70 години мир, вдигане на нова Желязна завеса, старт на трескаво въоръжаване, нов световен ред на мястото на досегашния…

 

Някъде между всичко изброено, което ни се случва, е и мястото на ставащото у нас. Понесло арматурата за основите на новата Желязна ограда, отвъд която ще остане Русия, правителството в оставка на бившата четворна коалиция ПП, ДБ, БСП и ИТН даде знак, че е исторически еманципирано. И изгони наведнъж 70 служители от посолството на Руската федерация у нас. 

Новината бе оповестена във вторник вечерта (28 юни) от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на българските служби. "Това са служители на руската държава, които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Затова аз искам да поздравя българските служби и външно министерство, че институционално са си свършили работата и искам да кажа на всички, не само на Русия, че всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призован и отзован да си отиде обратно в страната, откъдето е дошъл”, заяви той.

Дипломатическият статут на изгонените е бил прикритие, а реално т. нар. служители на посолството са се занимавали с друго – извършвали са дейности, които са

несвойствени за официалните им постове и длъжности.

Оказва се обаче, че нито Министерският съвет, нито коалиционният съвет са знаели за намеренията да бъдат изгонени руски дипломати. Това бе заявено в прав текст от вицепремиера в оставка Корнелия Нинова.  Във Фейсбук профила си тя написа: "Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел!"

Съмнението, че коалиционният партньор БСП не е бил информиран заради дългогодишната му връзка с Русия, е неоправдано. Не само Нинова не е знаела, но дори по-първите хора във все още управляваща партия "Продължаваме промяната" са били държани в неведение. "Не знаех за това решение преди то да бъде обявено", заяви в сряда (29 юни) депутатът от ПП Димитър Гочев, който от името на парламентарната група отговори на журналистически въпроси за действията на Петков.

Явно сред всички коалиционни партньори, както и сред съпартийците му, единствено премиерът в оставка има такъв достъп до класифицирана информация, който му е позволил да вникне в свръхтайните подробности от мерките на спецслужбите, предприети срещу руските дипломати. Едно негово изречение обаче вдига завесата на така зорко пазена тайна: "Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат!”

Въпросът е

доколко противодействието на "ясните" институции е била навременно?

Няма съмнение, че след като България е сред вражеските на Русия държави, тя да е обект на определен интерес и опити за намеса във вътрешните й работа от страна на руските служби и разузнаване.

Фактът, че проамериканското правителство на Петков бе свалено четири месеца след руската инвазия в Украйна и ожесточаването на конфронтацията между РФ, ЕС и НАТО изобщо не е случаен. Както не е случаен и фактът, че кабинетът падна след като темата за ветото над Северна Македония се превърна във втора платформа на вота на недоверие (по определението на "Демократична България").  А когато към тези два факта прибавим и яростната реакция на опозиция и управляващи в Северна Македония срещу т. нар. френското предложение за отваряне на процедурата, пъзелът се подрежда.

След всички тези "случки", най-вероятно в Русия "някъде" потриват доволно ръце. И то толкова доволно, че шефовете на направление "Западни Балкани" в руското разузнаване като нищо може да са получили и ордени за изключителната си работа за дестабилизацията на две много важни от гледна точка на руските геополитически интереси държави – членката на ЕС и НАТО и стремящата се към членство в ЕС и членка на НАТО Северна Македония.

Дали падането на правителството и подкопаването на евровярата на комшиите ни можеха да бъдат избегнати, ако още през април, по време на посещението си в Киев, Кирил Петков беше

изпълнил заканата си да изгони 100 руски дипломати от София?

На този въпрос, ако трябва да цитираме премиера в оставка, могат да отговорят само т. нар. "ясни" служби. Но със сигурност самият той със закъснение си е дал сметка за това или по-скоро някой му е обяснил случилото се. И в малкото време, оставащо му като премиер, да свърши това, за което се закани през април в Киев.

Ако цитираните по-горе факти са заслуга на руснаците, това означава, че САЩ и службите на евроатлантическите му партньори – най-вече българските – са проспали събитията. Навярно, на прощаване сегашният посланик на САЩ у нас Херо Мустафа е сръчкала Петков и му е "подсказала" колко и какви дипломати да изгони.

Макар и закъсняло, това сръчкване може да се впише в успехите на Херо Мустафа. Сред тях най-забележителният е осигуряването на условията за свалянето на Бойко Борисов, който отдавна си беше повярвал, че е бетониран на премиерския пост и е защитен от всякакви смъртни опасности, след като в някакъв древногръцки сюжет руският президент Путин го топна в газовия "Турски поток", държейки го за петата…

Не трябва да изпускаме предвид и историческия миг, в който

руските дипломати бяха натирени от България.

Това стана в навечерието на прословутата среща на върха на НАТО в Мадрид, на която лидерите на 30-те държави членки приемат нова Стратегическа концепция за развитието на НАТО през следващите 10 години. Гвоздей в концепцията е тезата, че Русия е обявена за основна и директна заплаха за сигурността на държавите членки, а Китай е глобално предизвикателство. Очакваните теми са няколко – мерките за подсилване на Източния фланг на пакта, увеличаване на бойните групи и трансформирането им в бригади, преглед на разходите за отбрана и увеличаване на военната помощ за Украйна, дефиниране на украинската армия като оперативно съвместима с натовските стандарти.

Очевидно срещата в Мадрид ще остане в историята като мигът, в който светът се втурна в нова оръжейна надпревара. 

А в кулоарите на срещата, като пикантна новинка, разнасяща се из репортерските среди, бе менюто на ресторанта, в който била организирана работна вечеря за участниците в срещата. В него на първо място, по информация на "Ройтерс", е фигурирала като предястие "Руска картофена салата", включваща грах, картофи, моркови и майонеза. На цена от 8 евро за порция.

Очевидно за някои боцкането на руска салата и купуването на руски газ не е проблем, а за други е. Светът се променя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст