ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Медведев: Санкциите могат да бъдат повод за война

медведев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви днес, че при определени обстоятелства санкциите срещу страната му може да се разглеждат като акт на агресия и повод за война, предаде Ройтерс.

"Бих искал да посоча още веднъж, че при определени обстоятелства подобни враждебни мерки е възможно да се квалифицират също и като акт на международна агресия и дори като casus belli (повод за война)", каза Медведев. Той допълни, че Русия има правото да се защитава.

Европейската комисия е във връзка с Литва и скоро ще предложи общи насоки за всички държави от ЕС за прилагане на европейските санкции, въведени срещу Русия заради войната в Украйна. Това заяви говорител на комисията в отговор на въпрос, свързан със затруднените доставки между Русия и Калининград.

Говорителят уточни, че литовските власти с действията си прилагат изцяло одобрените санкции. По неговите думи доставките до Калининград на основни стоки не са засегнати, но част от санкциите едва сега влизат в действие и някои практически въпроси трябва да бъдат уточнени.

Литва трябва да прилага допълнителни проверки на сухопътния транзит през ЕС, преходните срокове изтекоха, добави говорителят. Проверките трябва да бъдат целенасочени, ефективни и съразмерни, за да се избегне нарушаването на санкциите, но и да се осигури свободен транзит, обобщи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст