ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения с България

москва русия червен площад кремъл мавзолей ленин

Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения с България. Това е обявил посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова.

Повод за това става експулсирането на 70-те руски дипломати от страната ни.

Русия определя действията на правителството като безпрецедентни.

В Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от ведомството. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова е заявила в нотата, че Москва ще обмисли да затвори посолството си в България, ако правителството в оставка не отмени решението си да експулсира 70 руски дипломати и служители.

Това е причината лидерите на парламентарните групи се събраха на извънреден председателски съвет. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че още не знае какво пише в нотата, изпратена от Митрофанова и че се опитват да получат информация чрез всички институционални канали:

"Разбираме, че г-жа Генчовска я няма, екипът на Външно министерство също пътува с нея, така че ще поискаме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме как да получив тази информация, така че наистина да сме наясно, но това ще се случи в следващите часове. Ще изчакаме г-жа Генчовска да кацне, да имаме достатъчно време да се ориентираме в ситуацията и да прецени председателският съвет какъв е най-подходящият формат на реакция", каза Иванов.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов предложи премиерът Кирил Петков да отиде в парламента и да представи информацията, с която разполага, както и да се обсъдят възможните решения, свързани с руския ултиматум.

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки". Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

"Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", допълва той.

"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", казва още Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст