Радев призова премиера да свика извънредно заседание на МС

БНБ Димитър Радев

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това написа във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

"Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях", допълва той. 

"Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта", пише още държавният глава.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. 

Генчовска бе привикана на Председателски съвет в Народното събрание заради ултимативната нота на руския посланик Елеонора Митрофанова. 

На въпрос чие е решението да бъдат изгонени 70-те руснаци, Генчовска отговори: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани… С гриф „Поверително“ са, съжалявам. Те се намират в деловодството на Народното събрание.“

Външната министърката коментира и нотата на Митрофанова: "Нотата е изпратена с писмо до премиера с молба за указания. Все още към Външно министерство такива не са получени. Сега отивам на Председателски съвет, за да бъда изслушана."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST