ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев призова премиера да свика извънредно заседание на МС

БНБ Димитър Радев

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това написа във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

"Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях", допълва той. 

"Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта", пише още държавният глава.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. 

Генчовска бе привикана на Председателски съвет в Народното събрание заради ултимативната нота на руския посланик Елеонора Митрофанова. 

На въпрос чие е решението да бъдат изгонени 70-те руснаци, Генчовска отговори: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани… С гриф „Поверително“ са, съжалявам. Те се намират в деловодството на Народното събрание.“

Външната министърката коментира и нотата на Митрофанова: "Нотата е изпратена с писмо до премиера с молба за указания. Все още към Външно министерство такива не са получени. Сега отивам на Председателски съвет, за да бъда изслушана."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст