ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарският франк вече е по-скъп от еврото

валути

Швейцарският франк се изравни по цена с еврото за първи път от началото на войната в Украйна и продължава да поскъпва. Двойката евро/франк се обезцени с 0.8% – до 0.99959, в късните часове на 29 юни, а в 8.47 ч. българско време на 30 юни се разменяше срещу 0.9972 франка за едно евро.    

Основната причина е бягството на капитали към сигурните валутни убежища в резултат на повишаващия се риск за глобалния растеж. Швейцарската парична единица набира сила откакто Националната банка на Швейцария повиши изненадващо в средата на юни лихвените проценти с 50 базови пункта и даде заявка, че, ако се наложи, ще продължи възходящия лихвен курс, за да укроти инфлацията.

Валутни анализатори коментират, че се наблюдава ръст на дългите позиции във франкове и на застраховките във валутата, докато еврото губи доверие в очакване на предстоящите лихвени решения. Те допълват, че последната крачка надолу може да се отдаде и на паричните потоци в края на месеца и на тримесечието.  

Швейцарският франк поскъпна и към зелените пари, които на 29 юни загубиха 0.8% – до 0.9495 франка за един щ. долар. Основната причина е отслабващият апетит към активите с по-висок риск, обърнал тридневния период на печалби на европейските борсови индекси в загуба. В ранната сутрешна търговия на 30 юни американската валута леко се повиши до 0.9544 франка за един долар.   

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст