В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

Румен Радев

В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати, заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

„На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане, но по нея няма взето решение. От президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма гласувано и прието решение на този съвет“, обясни държавният глава.

По думите му това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далече от институционалния път.

"Дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия", каза президентът в Мадрид.

"Последствията може да са във всички посоки и много сериозни, най-вече за дипломатическата ни мисия в Москва. По този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка", отбеляза Радев.

По думите му „Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Органът, който контролира Министерски съвет, е българският парламент“.

Във връзка с връчването на мандатите, президентът съобщи, че винаги преди да се изпратят официални писма към парламентарните групи има съгласуване по телефона за удобното за двете страни време. Такова съгласуване е било направено с всички партии в неделя, след това са изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно графика са били изпратени.

"Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще бъдат връчени. Ако вървим към варианта избори, ако отидем на този вариант, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност. Може да прецените два месеца назад кога най-рано може да приключи връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите", каза още Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *