ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Агенция „Митници“ отчита пореден месец със значителен ръст на приходите

агенция митници

Общо 1.13 млрд. лева са общите месечни приходи за месец май и превишават приходите през същия месец на миналата календарна година с 269,6 млн. лева (31,4%),  съобщиха от Агенция „Митници“. Най-значим е отчетеният ръст на ДДС и мита при внос на стоки от трети страни.

Приходите от ДДС при внос възлизат на 602,8 млн. лева, като има ръст от 66,7% или с 241,1 млн. лева повече в сравнение с месец май 2021 година. Сумата е исторически най-висока стойност на месечна база от този приходоизточник. 

Постъпленията от мита се увеличават значително (+84,5%) и са 35,6 млн. лева, което е с 16,3 млн. лева повече от месец май миналата година. За посочения резултат допринасят в най-голяма степен нарастването с 39.9% на количествата на внесените стоки, обложени със ставка на митото, различна от нула. 

Общо 488,4 млн. лева са касовите приходи от акцизи, което е с 12,3 млн. лева повече от отчетените през същия месец година по-рано.  

През периода януари-май тази година приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, администрирани от Агенция „Митници”, са в размер на 5.07 млрд. лева. Постъпленията са с 1.17 млрд. лева (30,2%) над отчетените 3.89 млрд. лева през сравнимия период на миналата година.
По прогнозни данни общите приходи на Агенция „Митници“ за юни 2022 г. се очаква да постигнат ръст от над 35% спрямо миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст