ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Централните банки акумулират юани

валути

Доминиращата позиция на щатския долар намалява постъпателно в резултат на геополитическите противоречия, твърди "Ю Би Ес груп". Делът на мениджърите на валутните резерви на централните банки, които са инвестирали или се готвят да инвестират в юани, се е повишил от 81% през миналата година на 85% през тази, показва годишен анализ на 30 водещи централни банки, проведен между април и юни 2022-а от швейцарския банков лидер.

"Констатираме постепенна ерозия на долара", посочва Масимилиано Кастели – ръководител на стратегическото звено за глобалните пазари на "Ю Би Ес". Според него "се очертава картина на многополюсна валутна система".  

Интересът към китайската парична единица започна да нараства след като западните сили замразиха руски валутни резерви за около 300 млрд. щ. долара в отговор на военните действия на Москва срещу Киев. Въпреки че тази мярка се смята за извънредно и еднократно събитие от мнозинството мениджъри на валутни резерви, тя изправя западните сили срещу Русия и усложнява връзките с държавите, които не подкрепят санкциите, включително и с Китай. Това, на свой ред, ускорява разрива между Вашингтон и Пекин, започнал от търговската война на администрацията на Доналд Тръмп с азиатския колос.   

Четири пети от анкетираните централни банкери са казали, че стремежът към многополюсен свят извън системата с център Съединените щати, ще облагодетелства китайския юан. Под 50% застъпват становището, че той ще е в полза на долара. 

Тревогите от високата американска инфлация и усилията на Федералния резерв да се пребори с нея също влошават краткосрочните нагласи към зелените пари. Централните банки традиционно държат долари чрез щатски държавни дългови книжа, които са подложени на масирани разпродажби през тази година в резултат на затягането на паричната политика на американската централна банка. Мениджърите на резерви търсят алтернативни активи като акции, зелен дълг и защитени срещу инфлацията облигации вместо да се безпокоят за вложенията си в щатски ДЦК, показва проучването на "Ю Би Ес". Почти половината от участвалите в него централни банкери са отговорили, че портфейлите им са доста по-диверсифицирани в наши дни в сравнение с миналогодишните. 

Въпреки че зелените пари остават най-голямата световна резервна валута, влиянието им постепенно отслабва. Те са имали грубо 59% дял от декларираните валутни резерви в края на първото тримесечие на 2022-а срещу 65% през същия период на 2016-а, показват данни на МВФ. Докато китайският юан все още участва със скромните малко под 3 процента.        

Мнозинството мениджъри на резерви на централните банки са увеличили доларовите си вложения от началото на годината: 62% от участниците в проучването са прибавили в портфейлите си деноминирани в зелени пари активи, а 54% са повишили дела на инвестициите в юани. 

Кастели очаква с течение на времето централните банки и мениджърите на резерви да решат в какво още да вложат средства, за да се защитят максимално от високите пазарни колебания и от влиянието на макроикономическите събития.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст