ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България поиска включване на атома в Зелената сделка

АЕЦ „Козлодуй”

България се присъедини към становището на 20 синдиката на работници в енергетиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия в подкрепа на ядрената енергетика.

В съвместна статия участниците в инициативата призовават Европейската комисия да включи ядрената енергия в политиките на Зелената сделка и плана REPowerEU. Според тях включването на ядрената енергия в таксономията на ЕС е жизненоважно за справяне с изменението на климата и повишаване на енергийната независимост. Това ще осигури възможност за устойчиво финансиране на проекти от областта на ядрената енергетика в бъдеще.

Участниците в инициативата отбелязват, че наред с възобновяемите енергийни източници, ядрената енергия има потенциала да формира основата на европейската безвъглеродна енергийна система. Като следваща стъпка ЕК следва да актуализира Илюстративната програма за ядрената енергетика (PINC) в съответствие с член 40 от Договора за Евратом, който предоставя преглед на целите и инвестициите, необходими по време на целия жизнен цикъл на ядрената енергия.

Писмото е подписано от българския министър на енергетиката Александър Николов; Давор Филипович, министър на икономиката и устойчивото развитие на Хърватия;  Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия; Мика Линтиля, министър на икономиката на Финландия; Агнес Пание-Рунашер, министър на енергийния преход на Франция; Асло Палкович, министър на технологиите и иновациите на Унгария; Анна Москва, министър на климата и околната среда на Полша; Вирджил Попеску, министър на енергетиката на Румъния; Ричард Сулик, вицепремиер и министър на икономиката на Словакия и Боян Кумер, министър на инфраструктурата на Словения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст