ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От март месец няма комуникация с Трифонов

Борислав Сандов

Шансът за кабинет е дотолкова, доколкото биха се намерили още хора, които да съставят и застанат зад едно такова програмно правителство в рамките на 6 месеца и оценка след дейността му. Тези хора се търсят основно сред участващите доскоро в ИТН, заради програмата и очакванията, с които са влезли в НС, повече отколкото заради повелята на техния лидер Слави Трифонов. Това посочи вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов пред "България от еър".

Според него такива гласове могат да се намерят и от други политически групи, извън досегашната коалиция.

"Включително депутати от ГЕРБ биха могли да се еманципират от поведението на техния лидер, скрит зад кулисите в Банкя, ако те действително изпълнят това, за което претендират – че биха желали да видят България в едно европейско развитие", уточни Сандов.

По думите му ключово важното в момента е войната, която се води от Русия в Украйна и всички рискове, произтичащи от нея.

"Това налага България да има стабилна политическа система, която да функционира, в това число парламент. Инфлацията, несигурността в енергийни доставки и други параметри на глобалната икономика и сигурност в контекста на войната изискват да има работещи институции'', убеден е министърът на околната среда и водите в оставка.

Той изтъкна, че през последните месеци от ДПС се отнасят изключително грубо, а причината е, че "дълбоко се е бръкнало в интересите им".

Сандов обясни, че до момента не е воден разговор за състав и структура на правителство.

Запитан дали е възможно обединение на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на едни евентуални избори, той каза: "Има подобни очаквания от нашите гласоподаватели. Това би било уместно в една изборна кампания, за да обединим усилията си и да бъдем първа политическа сила. В "Продължаваме промяната" ние имаме много бивши колеги, съратници и това би било едно очаквано действие".

Според него, ако влезем в спирала от избори, това може да стане причина за сериозни пропуснати възможности за България.

Може да се получи дори излизане от вече начертани пътища и нарушаване на възможността България да се възползва от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване след пандемията, подчерта Сандов

И добави, че дори има риск България да изпадне от списъка с кандидати за ОИСР.

Министърът в оставка коментира и разрухата на управлявалата доскоро коалиция.

"Комуникацията можеше да е на по-добро ниво. От март месец няма комуникация с Трифонов. Поведението му звучи закономерно, ако се върнем назад. Той 20 г. прави шоу, което критикува политиката. Той така и не прие идеята, че участвайки в политиката, трябва да можеш да носиш отговорността и за управлението, а не само да бъдеш креслива опозиция. Това бе причината за провала на две правителства миналата година", смята Сандов.

Той посочи, че програмата на евентуалния бъдещ кабинет с премиер Асен Василев няма да се различава много от базата на досегашното управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст