ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реактор на АЕЦ “Козлодуй” може да е с неруско гориво от 2024 г.

Министерски съвет Александър Николов

Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това каза пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов, който беше помолен да коментира дали е осигурено алтернативно ядрено гориво, ако Руската федерация спре доставката. 

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той. Има алтернативен доставчик, въпрос на време е да се случи, каза Николов. 

Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и при какъвто и да е сценарий дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората, допълни той. 

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво. 

Попитан какво е обяснението му за падането на правителството, Александър Николов посочи, че вероятно причината е липса на коалиционен опит. През последните години се насади усещане в България за единовластие, за съжаление, това нещо се пренесе и в икономическия живот, доведе до огромна пропаст и неравенства. На всички ни липсва коалиционна култура, допълни той.

Според Николов това също е урок и част от позитивната промяна, която се случва в България. Той уточни, че под промяна има предвид усещането у хората за свобода, което е изключително важно. Вижда се в поведението на журналистическата гилдия, в начина на писане, в поведението на администрацията, допълни Александър Николов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст