ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата обявява война на дрогираните шофьори

Кирил Петков

Среща между премиера в оставка Кирил Петков, министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев беше проведена в МС по повод тежката катастрофа в София преди два дни, при която загинаха две млади жени.

Бяха обявени мерките и действията на правителството, свързани с движението по пътищата.

"Трагедията от вчера, трагедията с Милен Цветков се дължи на наркотични вещества. Това е част от тъмната страна на нашето общество. Никой не трябва да е над закона в България", заяви Кирил Петков. 

Премиерът в оставка започна изявлението си така:

"Първо, искам да изразя нашите съболезнования на близките на двете момичета, които така нелепо загинаха заради рецидивистът Георги Семерджиев. Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества.

Война на всички, които имат агресивно поведение по пътя. От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на употребата на наркотици и шофиране в нетрезво състояние. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, са част от тъмната страна на нашето общество и имат чувството за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона в България.

До мен са министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, главният секретар на МВР Петко Тодоров, директорът на Столична "Пътна полиция" Тенчо Тенев, заместник-председателят на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" Димитър Илиев, народен представител и активист за пътна безопасност Настимир Ананиев, които заедно още от днес организират изпълнението на националната акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества".

Започва специализирана операция по линия на всички лица, които използват наркотични и упойващи вещества и тя няма да е от ден до пладне – това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков на пресконференцията в Министерски съвет.

Министърът поясни, че спецакцията няма да има краен срок: "Тя ще продължи дотогава, докогато преценим. Времето и резултатите от нея, ще ни кажат докога", заяви Рашков.

"Ще разчитаме и на цялото общество да ни помогне да се справим с тези, които си позволяват да застрашават живота на всички, които са на пътя, а и на тротоарите", каза още Рашков.

Вътрешният министър Рашков заяви, че вече е установено, че служителка на МВР е замесена в случая със Семерджиев.

"За нас е известно присъствието на жена в момента, в който е станал инцидента и предстои установяването ѝ. Днес вече това е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата, да, тя има отношения с Георги Семерджиев. Предстои да установим какви – открити са полицейски атрибути. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се използват само от полицаите", заяви Рашков.

"От сутринта заседаваме в МВР за трагичния инцидент. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които вече имаме съмнение, че са били неглижирани и дали в резултат, ако се установи такава връзка, някой да не е причинил косвено този резутлат", допълни вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. 

"Някои факти безспорно ще бъдат предмет на доказване. Те вече са ни известни. Факти, свързани с "шофьорското минало" на този човек, които доведоха до смъртта на две млади момичета", каза още той.  

Мерките са били обсъдени на среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната „Пътна полиция“ Тенчо Тенев.

Довечера за втора поредна вечер се очаква граждани да блокират кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", където стана тежката катастрофа.

Протестиращите искат властимащите да споделят план за действия срещу рецидивистите на пътя. Протестът е насрочен за 18.30 часа.

По-рано днес повече от два часа продължи изслушването на директора на Пътната полиция в София в Столичния общински съвет за тази катастрофа. Комисар Тенчо Тенев съобщи, че Георги Семерджиев има 80 отнети точки и е системен наркоман и допълни. 

"Колегите се задействаха много бързо, поне на "Криминална полиция", и водачът беше заловен в рамките на няколко часа. Получихме информация лицето къде се крие и колегите веднага го заловиха, в рамките само на няколко часа. След като е заловен, най-вероятно, му е взета кръвна проба. Не мога да коментирам следствените действия. Тепърва има разпити, които не са в нашата компетенция – там се занимава Националното следствие, Прокуратурата. Факт е, че вечерта на местопроизшествието в рамките на 15 минути лично аз и колегите бяхме там и констатирахме, че има такава синя лампа. И в записа, който показаха по медиите – че същият управлява с такава включена синя лампа. Затова, съгласно НПК, наистина има лишаване от свобода, има и много сериозни санкции. Искам само да ви кажа, че имаше един гражданин, който показа клип как този същият, през деня, му е блъснал леко колата, ожулил я е. Добре, защо този гражданин веднага не сигнализира на 112. Колко пъти сте сигнализирали вие, медиите, и ние сме реагирали на момента", каза Тенев.

Председателят на съвета Георги Георгиев изисква информация за работата на КАТ – София, как се осъществява контролът и какви са причините да се допускат подобни инциденти в столицата.

"Какви са причините да може човек с 40 или повече нарушения да шофира, очевидно необезпокояван по улиците на София, общината има за задача да изгради инфраструктура, да постави маркировка, да има заграждения, които очевидно при движение със 140 км в час не са могли да предпазят хората. Ние очакваме ясни отговори пред Общинския съвет и пред гражданите на София какво предстои", каза Георгиев.

Той беше сред протестиращите граждани, които се събраха вчера на мястото на катастрофата и настояха да се вземат най-сетне ефективни мерки за повече сигурност на пътя. 

Общинските съветници настояват за допълнително осигуряване на жива сила и удвояване на патрулите в София, защото с наличните 15 патрула няма ефективен контрол. Председателят на Съвета Георги Георгиев настоява и за поставяне на повече камери в града. Само за тази година са наложени над 20 хиляди глоби от нарушения, засечени с камерите, дарени на КАТ от Столичната община, подчерта Георгиев

"МВР да увеличи живата сила по улиците на София, повече патрули, повече полицаи, повече проверки, акции и контрол , за да могат да се вразумят огромна част от хората, които се състезават по улиците или управляват под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Контрол с акции и наказания", настоя той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст