ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръст на запитванията за малки складове и площи за градска логистика

складове

Общото предлагане на малки складове и помещения за градска логистика в Централна и Източна Европа възлиза на над 3 млн. кв. метра. Най-голямо е в Полша (около 2 млн. кв. м), отчита в своя доклад консултантската компания Colliers: „ExCEEding Borders Small Business Units & Last Mile Logistics Sector in CEE-15”.

Според Кевин Търпин, регионален директор капиталови пазари, търсенето на оператори в сегмента на логистичните и индустриалните имоти в Централна и Източна Европа през последните няколко години е значително.

"То е генерирано основно от логистични оператори, търговци на дребно и дистрибутори, следвани от компании от леката промишленост, автомобилната индустрия и бързооборотните стоки. По време на пандемията беше регистриран повишен интерес към наем на площи от сектора на електронната търговия и логистиците, които го обслужват. Ръстът на запитванията за помещения за градска логистика е резултат от тази тенденция“, отбелязва експертът.

Търсенето е различно в отделните пазари в региона – едни са параметрите му в Албания, други в Босна и Херцеговина. Най-много имоти от този тип се предлагат в Полша, а държавата, където те са с най-голям дял от общото предлагане в разглеждания сегмент, е България – 59 процента.

Наемните нива и таксите за поддръжка на складове за градска логистика са по-високи от стандартните, но локацията и възможностите за адаптиране към специфичните клиентски нужди компенсират това. В повечето от държавите наемите за този тип площи варират в диапазона от 4 до 10 евро на месец. В Чехия и Естония могат да достигнат и 12 евро.

Ефектът от войната в Украйна върху разглеждания сегмент е различен в отделните страни. Всички те обаче отчитат ръст в цените на горивата, на строителните материали, нарушения и реорганизации във веригите на доставки – фактори, които от своя страна оказват въздействие върху пазара на логистични и индустриални имоти в региона.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст