ЕС да върне водещата си роля за края на конфликта в Украйна

Вицепрезидентът Йотова на семинара СИФАМ

Европейският съюз трябва да върне водещата си роля за регулиране на конфликта в Украйна. ЕС продължава да се задоволява с ролята на страничен наблюдател, а има способността да ръководи световните процеси. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на летен научен семинар в УНСС, организиран от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ).

"Войната в Украйна доведе до ерозия на следвоенния световен ред. Международните институции, част от които са европейските институции, и международното право постепенно губят своята практическа ефективност и значимост и не се заместват от нови. ЕС трябва да бъде лидер в изграждането на новия световен ред, в който да върне мира като основна цел", каза вицепрезидентът, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си Йотова разгледа развитието на ЕС в контекста на следващите една след друга кризи, като изтъкна, че: "Кризите актуализират въпроса за ЕС и неговата роля, за това как пази себе си и своите граждани".

"Трябва повече Европа, повече координация, категоричност при вземане на решения, общи действия, повече обвързаност между държавите членки, за да се справим с тежките последствия от войната във всички аспекти", убедена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът постави и темата за разширяването на ЕС. 

"Политическото решение за присъединяване на Украйна не може да води до отказ от собствените ни критерии или за сметка на ценностите. Голямата тема за започването на преговорите с РСМ и позицията на България илюстрира точно този факт", заяви Йотова. Тя оценява положително предложението на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани.

В контекста на сигурността на европейците вицепрезидентът подчерта и съществуващите не само физически граници във вътрешността на Европа. 

"Никой друг континент в света, освен Европа, не е направил пред своето население социално обещание, както Европа. Европа е обещала социален съюз", посочи Илияна Йотова. Тя беше категорична, че най-опасни са границите вътре в европейските общества.

"Те трябва да се заличават, ако искаме хората да вярват в бъдещето на справедлива, солидарна и социална Европа. Това е в още по-голяма степен и ангажимент на България – страната с най-ниски доходи и най-високи неравенства в Съюза", подчерта вицепрезидентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *