ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С 24% по-малко пътници са преминали през “Летище София” за шестте месеца

летище софия

Последиците от Covid-19 и продължаващите военни действия в Украйна все още влияят на пътникопотока на "Летище София" в първите шест месеца на тази година. Въпреки ръста на пътуванията, който се наблюдава, трафикът все още е далеч от предпандемичните нива, коментираха от летището.

Общият брой на пътниците, преминали през столичния аеропорт през юни е 560 153, което представлява спад от над 11% спрямо същия период на предковидната 2019-а. Пътувалите по редовни международни линии са 507 308 или с почти 13% по-малко, а пътниците до Варна и Бургас са 23 848, като намаляват с 12 на сто.

Трети пореден месец обаче се наблюдава ръст на чартърните полети. Цифрите за юни показват, че пътувалите по този начин са 26 501, което е увеличение от близо 32% спрямо същия период на 2019-а.

Общо 4881 са излетелите и кацнали самолети през шестия месец на тази година. Броят на обслужените машини е с 11% по-малко от юни 2019, когато те са били 5482.

Най-голям спад има при обработените товарни и пощенски пратки. За периода са обработени общо 1875 тона, което е намаление с 16% спрямо резултатите за 2019-а.

Ръстът на пътниците през летните месеци е очакван, но от "Летище София" са загрижени от увеличаващия се брой на ковид позитивни в България и Европа. Това е и причината за несигурността за трафика през четвъртото тримесечие на миналата година, коментираха още от столичния аеропорт.

От "Летище София" съобщава, че като част от дейностите по осигуряване на безопасността на летището, вече ще се проведат полети с дронове от сертифициран персонал в района на аерогара София и околностите. Тази кампания е част от мащабна програма от мерки за безопасност и технически проверки, изисквани от националните и европейските регулатори в областта на гражданското въздухоплаване. Тези процедури са задължителни и се извършват регулярно, няма причина за безпокойство.

Заедно с това, от столичния аеропорт обръщат внимание, че полети с безпилотни летателни апарати са строго забранени в района на летището и е възможно да бъдат преследвани по наказателно правен ред, освен ако не са разрешени от органите на гражданската авиация и други компетентни органи по сигурността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст