ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова: Икономически държавата е добре

Корнелия Нинова

Икономически държавата е добре – това заяви в ефира на bTV вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова. По думите й промишленото производство у нас расте с над 20%, наблюдава се ръст в строителството и строителните материали с около 5,8% и то в условия на тежка икономическа криза и война. Има ръст от 4,1 на сто на брутния вътрешен продукт. 

Според Нинова инфлацията е привнесена. Има страни с по-висока инфлация от нас заради войната в Украйна, каза тя. Затова първата мярка за справяне с инфлацията е намаляване на данъци и увеличаване на доходите. Намалихме ДДС върху горива, премахнахме акциз на газ, има нулева ставка на хляба, от 1 април детските градини са безплатни, има данъчни облекчения, увеличение на пенсиите, ваучери от 200 лв. за работниците, безплатни лекарства и учебници за деца, аргументира се Корнелия Нинова. 

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво е за хората с по-ниски доходи и мярката работи добре, допълни тя, защото това все пак е някакво подпомагане за хората. По отношение на предложението на опозицията да се въведе таван на цените на горивата Нинова обясни, че не са срещнали подкрепа от коалиционните партньори, а това се прилага в Европа. По думите й от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са били против въвеждането на тази мярка, защото след вдигане на тавана може да има доста висок скок на цените. 

По отношение на цената на хляба, която вече е с 20% по-ниска, Нинова каза, че големите вериги държат тази по-ниска цена, а намаление се наблюдава вече и в по-малките магазини с 16% – 17%. Това е дългосрочна, а не временна мярка и това се прави за първи път в България, има го в някои страни в Европа, допълни тя. 

В икономиката и социалната политика нещата вървят паралелно – намаляват се данъци, но се повишават и доходи, подчерта още вицепремиерът в оставка. Според нея отдавна не е правена такава социална политика у нас. Затова е много важно да има правителство и работещ парламент, за да се преборим с инфлацията. Влезем ли в служебен кабинет – няма как да се справим, допълни Корнелия Нинова. 

Ако президентът реши третият мандат да бъде даден на БСП, "ще проведем разговори и ще се опитаме да съставим кабинет", посочи Нинова и допълни, че с търпение, разум и аргументи ще се опитат да върнат на масата за преговори "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната", защото коалиционната програма е добра. Свършихме добра работа и мисля, че можем да продължим напред, каза още Корнелия Нинова. 

"Ние сме част от това правителство и имаме право на позиция кой да е премиер, но не се бъркаме в работата на другите партии. Коалицията за промяна трябва да продължи. Кандидатурата за премиер ще обсъждаме, ако мандатът дойде при нас, и това решение трябва да се вземе между всички, които преговаряме. Премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила, а въпрос на разговори е запазването на министерски постове", посочи още Нинова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст