Сделки за близо 100 млн. лева са сключени през юни на БФБ

Търговията с акциите на борсата беше променлива

Общият оборот на „Българска фондова борса“ (БФБ) за юни възлиза на 98 991 883 лв. и е с 42% по-висок спрямо месец май, съобщава борсовия оператор в свой анализ. През първото полугодие обемът на изтъргуваните от борсовите играчи ценни книжа нараства с близо 112 на сто спрямо същия период на 2021 година.

През шестия месец на БФБ са сключени 10 791 сделки като броят им се увеличава с 31.95% спрямо месец май.

За първите шест месеца покупко-продажбите на фондовата борса са с ръст от 59.12 на сто.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на БФБ за юни са: "Уебит Инвестмънт Нетуърк" АД (със 752 сделки), "Адванс Терафонд" АДСИЦ (с 611 контракта) и "Софарма трейдинг" АД (с 403 покупко-продажби). 

През шестия месец борсовите индекси на фондовата ни борса се движеха разнопосочно. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX и широкият измерител BGBX40 отчетоха спадове съответно от по 0.77 на сто и 0.23 на сто. В другата двойка са BGTR30 и секторният BGREIT, който следи представянето на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, показаха увеличения от по 0.10 на сто и 0.13 на сто спрямо месец май.  

SOFIX завърши полугодието при 613.21 пункта, като стойността му е по-ниска и на месечна и на годишна база. Това изглежда логично предвид факта, че шест от публичните дружества, които участват в базата за изчисляване на основния измерител на БФБ, са увеличили цената си, докато другите девет са на червено и са дърпали SOFIX надолу.

В топ 3 печеливши компании от основния борсов индекс през месеца са "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, "М+С Хидравлик" АД и "Алтерко" АД, чиито акции добавят към котировките си съответно по 6.42 на сто, 5.71 на сто и 4.17 на сто.

Най-силен спад на цените в SOFIX показват "ТБ Първа инвестиционна банка" АД, "Доверие Обединен холдинг" АД и "Индустриален холдинг България" АД, които губят съответно по 11.68 на сто, 8.04 на сто и 7.55 на сто от стойността си.

Акцентите на БФБ през юни:

– На 6 юни се осъществи Първичното публично предлагане (IPO) на Webit Investment Network (WIN), което премина с огромен успех. Компанията, специално създадена с цел придобиване на собственост (дялове) от финалистите в състезанието за растящи фирми Founders Games, набра 5.87 млн. лева. Над 2,4 пъти бяха презаписани акциите й по време на аукциона. Борсата допусна до търговия временна емисия акции, издадена от WIN с цел осъществяване на първично публично предлагане на 5 588 000 акции. Това е най-успешното IPO на beam за тази година. След успеха на IPO-то, на 28 юни 2022 г. започна и търговията с акции на компанията на пазар ВЕАМ 

– На 15 юни се проведе осмото издание на инициативата "Ден за акции", която се организира от „Българска фондова борса“ и „Централен депозитар“. Тази година 26 инвестиционни посредници и банки партнираха на инициативата. Оборотът достигна 5.789 млн. лв., което е най-голямото постижение в историята на инициативата до момента. Сключени бяха 966 сделки или с почти три пъти повече от средното на ден за последната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст