ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Евросъюза планират разработване на цифрово евро

джентилони

В Европейския съюз планират да разработят цифрово евро, което „ще  допълва“ наличните пари. Това е казал еврокомисарят за икономиката в Комисията „Фон дер Лайен“ Паоло Джентилони.

„Що се отнася до цифровото евро, позволете ми да подчертая, че всички ние сме съгласни с това, че то не трябва да заменя, а да допълва наличните пари“, е казал Джентилони след заседание на Еврогрупата.

По неговите думи, министрите на икономиката и финансите на страните членки на ЕС са се съсредоточили върху необходимостта от разработване на цифровото евро за това, за да „се избегне неблагоприятното въздействие върху финансовото посредничество и стабилността“.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по-рано коментира необходимостта от регулиране на криптовалутите, защото те нямат никакво покритие и зад тях не стоят никакви активи. Тя е добавила, че криптовалутата може да бъде заменена от цифровото евро, и ЕЦБ може да го пусне на пазара в следващите четири години.

В началото на април в Европейския парламент одобриха законопроект за борба с изпирането на пари, в рамките на който всяка криптовалутна операция трябва да бъде идентифицирована. По информация от Европарламента, криптокомпаниите ще трябва да определят и проследяват всички участници в операциите с цифрова валута сред своите клиенти. При това обхватът на законът също така се разпростира и върху частните портфейли на физическите лица.

В Г-20 подготвят първи международни правила за криптовалутите

От Борда за финансова стабилност заявиха, че ще предложат международни правила за използване на криптовалутите през октомври тази година на фона на последните сътресения на този пазар, които за пореден път подчертаха необходимостта от регулации на сегмента, съобщава Ройтерс.

Оценките досега бяха, че те не представляват системен риск. Но скорошните сътресения на криптопазара, свързано с поевтиняването на биткойна и проблемите на посредници като Celsius и Voyager, отново показаха неговата уязвимост, структурни проблеми и нарастваща връзка с по-широката финансова система, коментираха от борда.

Биткойнът, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, загуби 70% от стойността си от ноември насам и се търгуваше на ниво от над 20 хил. долара в понеделник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст