Американски демократи поискаха нова емисия СПТ за 650 млрд. долара

валути

Законодатели от Демократическата партия на САЩ настояват администрацията на президента Джо Байдън да подкрепи инжектирането на финансови ресурси за държавите от МВФ, за да се справят с пораженията от руското нахлуване в Украйна. Те искат от международния кредитор да емитира допълнителни резервни активи, познати като Специални права на тираж (СПТ), за поне 650 млрд. щ. долара, както направи през миналата година заради пандемията от COVID-19. Тези средства ще подкрепят Киев, съседните държави и развиващите се стопанства в битката им с недостига на храни, растящите цени на енергията и ниските нива на ваксинация в бедните страни.  

Призивът е изпратен до Байдън и до финансовия министър Джанет Йелън в писмо, което са видели репортери на агенция "Блумбърг". То е по инициатива на Прамила Джайъпал – лидер на групата на прогресивните демократи, и на сенатор Елизабет Уорън и е подписано от над 30 законодатели, между които и Рон Уайдън – шеф на финансовата комисия.  

Въпреки че през август 2021-а МВФ емитира допълнителни резерви за рекордните 650 млрд. долара, множество държави от Непал до Украйна използваха своите СПТ да купят ваксини срещу коронавируса или да погасят дълговете си. В резултат на което миналогодишната емисия не е достатъчна, за да отговори на мащаба на сегашната криза, пишат щатските конгресмени. 

"Руската война срещу Украйна сви украинската икономика и разруши глобалните вериги за доставки на храни и енергия, тласкайки милиони жители на планетата в нищета и глад", посочва в официално изявление Джейъпал. Тя иска от администрацията "да действа незабавно в отговор на крещящите нужди, да демонстрира лидерство и да засили ефективността и надеждността на мултинационалните институции в условията на тази криза".

Призивът за увеличение на размера на миналогодишната емисия СПТ над 650 млрд. долара не е нов. През 2020-а, точно преди избора на Байдън за президент на САЩ, бившият финансов министър на страната Лорънс Съмърс, който консултираше кампанията за икономическата политика, както и бившият британски премиер Гордън Браун, поискаха допълнителни резервни активи за "доста над 1 трлн. долара". Контролираната от Демократическата партия камара на представителите на щатския парламент пък одобри през юли 2021-а емитирането на резерви за 2.1 трлн. долара като част от законодателна инициатива за финансиране на Държавния департамент и на други външни операции. Тя обаче трябваше да бъде одобрена и от Сената, където не успя да получи подкрепа. Създаването на резерви на всякакви суми до около 650 млрд. долара обаче е предложение, което Вашингтон може да придвижи пред борда на МВФ без да иска оторизация от конгреса, защото американският дял няма да надхвърли сегашната квота в институцията.  

Въпреки че госпожа Йелън не е подкрепила публично емисията на допълнителни СПТ на МВФ, през април тя поиска по-голяма подкрепа за развиващите се държави от банките за развитие, двустранните донори и кредиторите от частния сектор. Защото, по нейна оценка, финансовият отговор не е в нужния обем, който експертите определят на трилиони долари, а не на сегашните милиарди. 

Съединените щати, които са най-едрият акционер на МВФ, имат решаващ глас по основни въпроси, какъвто е и емитирането на СПТ. Не е ясно обаче дали други държави биха подкрепили още едно набиране на средства. Подобен акт изисква положителен вот на 85% от членуващите в институцията 190 държави и обосновка, че е налице дългосрочна необходимост от по-голяма глобална ликвидност след най-голямата емисия на резерви в историята. 

Срещу миналогодишната продажба се обявиха някои членове на конгреса от Републиканската партия с мотив, че тя е безплатен обяд за богатите държави и корумпираните режими като Китай, Русия и Иран. Москва обаче не е използвала своята част от СПТ на стойност 24 млрд. долара след тежките санкции, които наложиха САЩ, Великобритания, Европейският съюз и Япония.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст