Носенето на маски вероятно ще бъде въведено на национално ниво

Ангел Кунчев

"Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19. Възможно е да се вземат решения и те да бъдат национални." Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това може да се случи и до края на седмицата. В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякакви ситуации, добави той. Ръстът на заболелите от COVID-19 се повишава, но няма много приети пациенти в болниците. Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки.

Главният държавен здравен инспектор препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно в летния сезон. 

Очаква се днес правителството да приеме новия национален пандемичен план. В документа са указани мерки, които ще трябва да се предприемат, в зависимост от етапа, в който се намира страната спрямо разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на Кунчев в момента няколко области са преминали в първи етап, като мерките биха били носене на защитни маски основно в лечебни заведения, социални домове, както и за работещите с деца в ясли и детски градини. Силно препоръчително е носене на предпазни маски при всяко събиране на много хора на едно място. Мерките засега няма да доведат до затруднения нито в социалния живот, нито за икономиката, нито за туризма, но какво би станало след време, ми е трудно да прогнозирам, каза Кунчев. Ситуацията е много динамична, следващата седмица вероятно и други области в страната ще преминат в жълта зона по ниво на заболеваемост и е много възможно да се вземе решение мерките да се въведат на национално ниво, допълни той. Ако днес се приеме пандемичният план, мерките ще могат да се въведат още в понеделник.

Планира се разкриване на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират. "Личното ми мнение е, че трябва всеки, който чувства минимално неразположение, да има възможност бързо и лесно да бъде диагностициран, като това е най-лесно да стане при неговия личен лекар. А личният лекар трябва да има възможност да даде направление за тестване или дори да може да тества пациента в кабинета си", посочи експертът.

Сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст. Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца.

"Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция", подчерта главният здравен инспектор. В момента заболеваемостта е по-висока от официалните данни. Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, каза още той. 

От Министерството на здравеопазването вчера направиха предложение за нормативна промяна, според което общопрактикуващите лекари да могат да издават направление за безплатен антигенен тест. Общественото обсъждане на проекта е до 11 август.

Кунчев участва в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на ковид пандемията. Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст