Съвместно явяване на ДБ с ПП би изиграло негативна роля и за двете формации

Добромир Живков

"Президентът е готов за поредния си епизод със служебен кабинет, вероятно дори с персоналния му състав."  Това мнение изрази социологът Добромир Живков.

Във вчерашното изявление на президента той вижда "своеобразно предупреждение да не се стига до вземане на определени решения непосредствено преди приключването на мандата на тази изпълнителна власт" и това е добър подход да се ограничават и спират "импулсите на изпълнителната власт да прави драстични промени", защото сме виждали такъв подход – "в 12 без 5 се правят промени и те изглеждат винаги съмнителни и водени от неособено чисти намерения".

Живков изказа предположение, че в евентуален нов служебен кабинет президентът ще цели различни задачи от тези през миналата година.

"Въпросът е дали ще се опита да даде на заден ход по отношение на тези мерки, които са доста тежки и трябва да се работи с много по-дълъг хоризонт – скъсването на енергийната зависимост от Русия, където може би ще има стъпки в обратна посока, може би ще има опит за предоговаряне на условия с "Газпром", коментира той пред БНР.

"Ако президентът се опитва да влияе зле върху изборния резултат на БСП, това рискува да доведе до изключително тежка фрагментация вляво. Тя вече започна, но това ще ускори тези процеси", каза още Живков. 

"Спадът, който ПП регистрираше през последните 3-4 месеца, не беше толкова политическа оценка, а по-скоро израз на икономически страх в обществото", смята Живков. Той допълни, че ПП са усетили прилив на енергия, след като се разбра, че възстановяват подкрепата си, "и е логично за тях да търсят бързото решение" – избори.

"Очевидно, че техният курс е натам", отбеляза социологът.

Според Добромир Живков в обществото отново излиза на преден план разделението статукво-антистатукво, а не изток-запад и евроатлантизъм-Евразия.

Съвместно явяване на ДБ с ПП в една коалиция за изборите по-скоро би изиграло негативна роля и за двете политически сили, подчерта Добромир Живков.

По думите му ДБ е "партията, която изглежда най-приемлива за участие в бъдеща управленска коалиция от всички парламентарно и непарламентарно представени партии, въпреки че е с ограничен електорален ресурс".

Живков изрази скептицизъм, че новите политически проекти биха намерили широка подкрепа сред избирателите. ПП беше феномен, отбеляза той.

"Тук виждаме тръгване от съвсем различна позиция, от съвсем друга начална точка и не виждам нито ценностна основа, нито послания, които да могат, поне понастоящем, да мобилизират хора. Това е процес, който обичайно изисква значително повече време", обясни той.

Може би най-вероятният за момента сценарий е ИТН да остане извън парламента, а "Български възход" да влезе, посочи социологът.

Връщането на хартиената бюлетина може да отвори повече вратите за левия електорат, но и за връщане на схеми за контролиран и купен вот, каза още Добромир Живков.

Предстои "Маркет линкс" в близките дни да обяви новото си проучване на общественото мнение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст