ЕК повиши прогнозата за растежа ни през 2022 година

еврокомисия знаме на ес европейски съюз

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 2,8 процента през 2022 година, което обаче е доста под отчетените 4,2 процента през 2021 година и темпът ще се забави до 2,3 на сто през 2023 година. Това сочат летните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес.

ЕК е повишила прогнозата си за икономическия растеж в страната ни за тази година и я е понижила значително за идната.

В пролетната си оценка Брюксел залагаше на растеж на българската икономика с 2,1 процента през 2022 година и 3,1 процента през 2023 година.

На фона на по-високите цени на електроенергията и хранителните стоки от ЕК очакват инфлацията в страната ни да се ускори до 12,5 процента през 2022 година, след което да се понижи до 6,8 на сто през 2023 година. През пролетта се залагаше на по-ниско равнище на показателя за тази и идната година – съответно 11,9 процента и 5 процента. 

През първото тримесечие на 2022 година БВП на България е нараснал с 0,8 на сто на тримесечна основа, като всички компоненти на търсенето са допринесли за това увеличение. Нарасналото частно потребление е било подкрепено от благоприятните условия на пазара на труда и рязкото повишаване на заплатите в частния сектор в началото на годината. Потребителското доверие се влошава от март тази година, което предполага по-ниско частно потребление през остатъка от годината, се посочва в доклада.

Очакванията на ЕК са износът на стоки и услуги от страната ни да нарасне през 2022 година, както заради стоковия експорт, така и заради туризма. Прилагането на плана за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател за ускорения растеж на инвестициите през 2022 и 2023 година.

Възходящата корекция с 0,7 процентни пункта на оценката на Брюксел за растежа на реалния ни БВП през 2022 година отразява основно силното възстановяване през първото тримесечие на годината. За догодина прогнозата е намалена с 0,8 процентни пункта.

Понижението на оценката за 2023 година е обяснено с по-неблагоприятната външна среда и по-строгите условия за кредитиране, съчетани с по-слабия растеж на реалните заплати.

Значителното увеличение на заплатите през 2022 година ще доведе до по-нататъшно нарастване на цените, най-вече в нетърговския сектор. В условията на по-слабо кредитиране и коригирани инфлационни очаквания, заплатите през 2023 година ще нарастват с по-умерен темп, което ще доведе до по-слаб растеж на потребителските цени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст