Европа не е цяла без Северна Македония, но си решавате вие

Урсула фон дер Лайен северна македония (Ройтерс)

Това е времето да направите крачка към нашия ЕС. Договорът от Преспа беше пример и отвори пътя ви към НАТО и за две години Република Северна Македония показа, че има истинска добавена стойност към Алианса, и знам, че същото ще се случи и когато станете член на ЕС. Вече показахте витален капацитет да направите вашето общество по-добро. Имате силно досие за човешките права, свободни медии, добър модел за мултиетническо общество, каза пред парламента на Република Северна Македония председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й предложената от ЕС преговорна рамка защитава интересите на Република Северна Македония.

"ЕК винаги е била и продължава да бъде на ваша страна“, каза тя и допълни, че още следващата седмица би могла да бъде направена и следващата стъпка – първата междуправителствена конференция, която ще означава старт на преговорите на страната с ЕС. 

"Убедени сме, че това е от историческо значение, но решението е ваша и само ваше. Става дума за пътя, който вие избрахте. Както преди това с Охридския и Преспанския договор“, посочи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която цитира думи на бившия президент на страната Борис Трайковски: "Всеки ден размислям за това какво е правилно и какво – неправилно да се направи. Моята визия е мир и просперитет", и призова депутатите: "Направете го и вие. Европа не цяла без Северна Македония".

Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания. Част от депутатите от опозицията обаче бяха облечени с познатите от протестите тениски с изписано "не" и плакати, отхвърлящи предложението с надписи "Народни предатели", "Народът казва не", "Езикът е идентичността", а депутатът от Левица Димитър Апасиев постави на трибуната пред нея  плакат с надпис "не".

Протестиращите пред сградата на парламента изслушаха с възгласи и освирквания словото на председателя на Европейската комисия. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон и замеряха сградата на парламента с тоалетна хартия и яйца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст