Ако сте давали 100 лв. за парно, сега ще плащате 121 лв.

Парламент комисия по енергетика Станислав Тодоров КЕВР

От 1 юли цената на електроенергията се вдига с минималните 3% за бита. Цените на парното се увеличават средно с 29%. С намаляването на ДДС за парното ще паднат на 21%. Ако сте плащали 100 лв. за парно, ще плащате 121 лв. сега. Това заяви в интервю за БТВ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Той обясни и защо КЕВР взе решение за рекордно увеличение на цената на газа с 32%.

„Пазарите на газ са динамични. Дори руският газ не е на цената, на която беше миналия месец. Цената се вдига поради паниката и реализираните страхове на цяла Европа, че Путин спира газоподаването към Европа. Проблемът не е на цена, а ще има ли газ“, алармира Тодоров.

Той отбеляза, че в момента България потребява газ от Азербайджан, две гръцки и една румънска компания.

Станислав Тодоров разясни и дали газът, който идва от Гърция, всъщност е руски.

„В една газопреносна мрежа влиза всякакъв газ, включително газът, който влиза от страна на Турция, най-вероятно има втечнен ирански газ, руски. Текат миксове. Не можем да изолираме дали газът е руски, или азербайджански“, обясни той.

По думите му, без руски газ сме изправени пред криза.

"Русия използва доставките за газ като оръжие ЕС да се съгласи на техните условия по отношение на войната в Украйна. Всички се страхуваха, че Русия няма спирачки да компрометира и качеството си на сигурен доставчик, за да постигне политическите си цели. Русия на световните пазари не се счита за сигурен доставчик от всяко едно правителство в Европа. Европа се обединява и се опитва да реши този проблем. На срещата с гръцкия регулатор днес направихме планове за бъдещи дискусии дали терминалите за втечнен газ в Гърция могат да покрият минимума на потреблението на двете държави. Газ в света има. Трудно е в толкова кратък срок да се уточнят логистичните и търговските отношения“, посочи Тодоров.

В момента газохранилището в Чирен е пълно на 39%. „На едно от последните места сме по запълване“, коментира шефът на енергийния регулатор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST