ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите спорят трябва ли 24 май да станe национален празник

Парламент зала

Близо три часа депутатите спорят за историческите дати 3 март и 24 май. Причината е внесеният от парламентарната група на ГЕРБ-СДС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност да стане национален празник и да замени сегашния 3 март – Деня на Освобождението на България от османско владичество. Ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта. Депутатите от "Има такъв народ", "БСП за България" и "Възраждане" настояха да не се противопоставят двата празника. От "Демократична България" заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

От името на вносителите Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв образ изграждаме пред света. По думите му 3 март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. И на тази дата българите благодарят на руските братя освободители. "На 3 март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник", каза депутатът от ГЕРБ. А вторият сигнал според него е свързан с образа на Санстефанска България. "Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е създала три национални катастрофи. Този идеал – той е много хубав, много грандиозен, много величествен, но е довел до три национални катастрофи", добави Чолаков. Той изтъкна, че зад всяка друга дата, освен 24 май, "пробива сянката" на една велика сила, без която ние не можем. А 24 май "вече започват да ни го крадат". "Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи", отбеляза  народният представител от ГЕРБ. Колегата му Петър Николов настоя, че 24 май е истинският празник на българите. "Не е официозна дата, не е нещо, което държавата е вменила на хората, а е празник, в който българите взимат цвете, отиват на църква. Ние сме превърнали националния си празник в дата за поклонение пред чужда държава", смята той. И подчерта, че 24 май е празник, на който ние не сме благодарни на чужда страна, а е празник, на който се гордеем със себе си. Това е празник на владетелите, на царете от българския Златен век и блестящата Преславска цивилизация, категоричен е той.

Депутатът Петър Кънев от ПГ "БСП за България" посочи, че дотук всичко е чудесно, само че 24 май е официален празник на Русия.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов счита за "много мерзко, недостойно и нечистоплътно" българският парламент да противопоставя българките празници. "3 март обединява българския народ. Но очевидно има политически причини да се иска сега 24 май да е националният празник на България", е мнението на Костадинов. Според него има целенасочена кампания срещу 3 март. Но не може и не бива двата празника да се противопоставят по никакъв начин. "Нека да не правим като нашите братя в Северна Македония, нека не извращаваме историята. Целият този спор е абсолютно излишен", призова Костадинов.

Социалистът Филип Попов каза, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. И припомни, че с подписването на Санстефанския мирен договор се създава Третата българска държава като отделен международен правен субект. Затова е естествено и нормално 3 март да бъде национален празник на България. "Дотам ли опряхте, колеги от ГЕРБ, не посягайте на 3 март. Не го противопоставяйте на 24 май", апелира той. Колегата му Александър Симов също призова да не използват такива важни дати като част от политическата борба. Това политизиране на националните празници е нещо дълбоко перверзно и порочно, уверен е Симов. А никой не може да съпостави и противопостави тези два празника. По думите му необходим много по-широк обществен дебат, а не заиграване с елементарните политически страсти на ежедневието. 

Пламен Николов от "Има такъв народ" също настоя, че всички официални празници би следвало да бъдат обединяващи. Той отбеляза, че във философски контекст, за нас, като нация, националната свобода би следвало да бъде най-голямата ценност. В този смисъл най-великата дата в българската история, която слага край на петвековното робство, е 3 март. Затова и на тази дата е националният ни празник и следва да остане такъв.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов апелира да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми по човеколюбив начин, извън всякаква политическа конюнктура. "Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки. Нека не си правим илюзии. Най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема. После, на другия ден, как точно ще взимаме важните решения? Темата е важна, с уважение към необходимостта тя да бъде обсъдена, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър начин", призова още той. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст